6 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 fej karalábé
1 kis fej zeller
2 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
3 evőkanálnyi cukor
1 evőkanálnyi liszt
2 evőkanálnyi mustár
1 citrom
só, frissen őrölt bors
5-10 szem egész bors
babérlevél
A zöldségeket pucold meg alaposan, majd vágd mindegyiket nagyjából egységes méretű darabokra. A hagymát kockázd apróra, majd egy leveseslábasban melegíts vékony réteg olajat, és dinszteld meg benne a hagymát. Amikor szép üveges, add hozzá a többi zöldséget, és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Fűszerezd egész borssal és sóval, majd fedd le, és főzd puhára a zöldségeket. Amikor mindenki megpuhult, szűrd le, és egy botmixerrel pépesítsd őket homogén masszává.
Ha túl sűrű lenne, egy kis lével öntsd fel. A cukrot karamellizáld, lassú tűzön, folyamatosan mozgatva a lábast - vagy inkább serpenyőt -, majd keverd a leturmixolt zöldségekhez.
A csokit durvára törjük, a vajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaót, majd a durvára tört csokit, a cukrot, a tejet és a vaníliát. Összekeverjük és gőz fölött épp hogy forrjon állap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető. A töklekvár alapreceptjei írásunk végén találhatók, ám ezek számos más módon kombinálhat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát finomra vágtam és kevés olajon megpároltam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, átkevertem, majd ment az edénybe a darabokra vágott paradicsom, paprika, cukor, ecet,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pisztácia kivételével az összes hozzávalót tedd bele az aprítógépbe. Addig keverd, amíg homogén állagot nem kapsz. A pisztáciákat csak végül tedd bele, és ismét járasd addig a g...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű