♥ TÉSZTA:
500 g finomliszt
250 g margarin
100 g porcukor
20 g élesztő
1 tojás
1/2 cs. vaníliás cukor
1 klis poharas tejföl
♥ TÖLTELÉK:
200 g darált dió
100 g porcukor
1 kis üveg ribizli lekvár
2 ek rum
♥ MÁZ:
3 ek tejszín
200 g porcukor
2 ek kakaópor
100 g vaj
Fogyasztás előtt 1 nappal el kell készíteni, hogy kellően megpuhuljon.
Az élsztőt felfuttatom kevés langyos tejjel, a lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd összegyúrom a többi hozzávalóval és cipóvá formázom.
A cipót három részre osztom, az egyiket akkorára nyújtom, mint a tepsi. Közepes méretű tepsit használjunk, amit kizsírozunk, lisztezünk (vagy sütőpapírral bélelünk9
és beleterítjük a kinyújtott tésztát. A tepsiben fekvő tésztát megkenjük a lekvárral. Legjobb savanykás lekvárt választani, mint pl. a ribizli.
Ezt megszórjuk a darált dió és porcukor keverék felével, majd meglocsoljuk 1 ek. rummal. Ezután kinyújtjuk a második cipót, ráhelyezzük a dióval megszórt lapra, kicsit rá is
lapogatjuk, majd megismételjük a kenést, és diós cukorral szórást. Végül kinyújtjuk a harmadik cipót is, és ráteríthük a diós rétegre. Ismét rálapogatjuk, és széleit a tepsi oldalánál benyomkodjuk.
A tetejét villával megszurkáljuk, és 180°-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 35-40 percre. Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a tészta, elkészítjük a mázat. A tejszínt, pocukrot, kakaóport elkeverem és sűrűre főzöm. Ha kellően besűrűsödött, leveszem a tűzről éa belekeverem a vajat. Addig keverem, amíg teljesen elolvadt a kakaós
krémben. Az elkészült mázat a lehült tészta tetejére kenem és hideg helyen hagyom megdermedni. Felszeletelem, és egy napig állni hagyom fogyasztás előtt.
Az édesburgonyát hámozd meg, vádg kockára és főzd puhára, majd szűrd le és még forrón törd át krumlinyomóval. A csokit és a kókuszolajat olvaszd össze, keverd az édesburgonyapüréh...
Elkészítési idő:A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd miután elolvadt a cukor, hozzáadjuk a mákot. A citrom levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük, és ezt is hozzáadjuk a masszához. A to...
Elkészítési idő: 50 percA tésztát kinyújtjuk, megkenjük a krémmel és feltekerjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára. Utána szépen lehet szeletelni. A tészta alá porcukrot kel szórni, hogy ne ragadjon le.
Elkészítési idő:Megolvasztjuk a csokit, majd összegyúrjuk a liszttel, vajjal és cukorral. Vékonyra nyújtjuk a tésztát és karikákat szúrunk belőle. Előmelegített sütőben, 160 fokon 10-15 percig...
Elkészítési idő: 1 óra