♥ TÉSZTA:
500 g finomliszt
250 g margarin
100 g porcukor
20 g élesztő
1 tojás
1/2 cs. vaníliás cukor
1 klis poharas tejföl
♥ TÖLTELÉK:
200 g darált dió
100 g porcukor
1 kis üveg ribizli lekvár
2 ek rum
♥ MÁZ:
3 ek tejszín
200 g porcukor
2 ek kakaópor
100 g vaj
Fogyasztás előtt 1 nappal el kell készíteni, hogy kellően megpuhuljon.
Az élsztőt felfuttatom kevés langyos tejjel, a lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd összegyúrom a többi hozzávalóval és cipóvá formázom.
A cipót három részre osztom, az egyiket akkorára nyújtom, mint a tepsi. Közepes méretű tepsit használjunk, amit kizsírozunk, lisztezünk (vagy sütőpapírral bélelünk9
és beleterítjük a kinyújtott tésztát. A tepsiben fekvő tésztát megkenjük a lekvárral. Legjobb savanykás lekvárt választani, mint pl. a ribizli.
Ezt megszórjuk a darált dió és porcukor keverék felével, majd meglocsoljuk 1 ek. rummal. Ezután kinyújtjuk a második cipót, ráhelyezzük a dióval megszórt lapra, kicsit rá is
lapogatjuk, majd megismételjük a kenést, és diós cukorral szórást. Végül kinyújtjuk a harmadik cipót is, és ráteríthük a diós rétegre. Ismét rálapogatjuk, és széleit a tepsi oldalánál benyomkodjuk.
A tetejét villával megszurkáljuk, és 180°-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 35-40 percre. Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a tészta, elkészítjük a mázat. A tejszínt, pocukrot, kakaóport elkeverem és sűrűre főzöm. Ha kellően besűrűsödött, leveszem a tűzről éa belekeverem a vajat. Addig keverem, amíg teljesen elolvadt a kakaós
krémben. Az elkészült mázat a lehült tészta tetejére kenem és hideg helyen hagyom megdermedni. Felszeletelem, és egy napig állni hagyom fogyasztás előtt.
A túrót tedd egy tálba, keverd hozzá a tojást, a cukrot, a vaníliát, a lisztet és a sütőport. A kandírozott, vagy aszalt gyümölcsöket szeleteld fel, ha túl nagyok és keverd hozzá....
Elkészítési idő: 1 óraA darált háztartási kekszbe belekeverjük a kakaóport és a cukrot. Hozzáadjuk a rumot és annyi sárgabarack lekvárt, amivel inkább puha "tésztává" gyúrhatjuk. Megvizezett kezünk kö...
Elkészítési idő: 30 percEgy tálban simára keverjük a tojást a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a nagy csipetnyi sóval. Hozzáöntjük a rumot, majd a sütőporos lisztet. Lisztezett kézzel jól...
Elkészítési idő:Kimértem és összekevertem a szárazakat, egy másik tálba beleütöttem a tojást és a cukrokat, egy mérőedénybe kimértem az olajat és a tejfölt majd összekevertem, egy közepes tepsit k...
Elkészítési idő: