Sütőformához:
25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl habtejszín
csipet só
1 kk őrölt fahéj
Szilvás réteg hozzávalói:
50-60 dkg szilva
3 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
A tetejére való szóráshoz:
2-3 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
A lisztet, a csipet sót, és a vajat tegyük egy tálba és morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, őrölt fahajat, és sütőport.
Végül keverjük hozzá az egész tojást, és a habtejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben túl lágy lenne a tészta, még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)
A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, majd keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, ízlés szerint fahéjjal, és a pudingporral (v. étkezési keményítővel).
A sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a szilvás keveréket. Egyenletesen igazítsuk el, majd a tésztából formázzunk kb. egyforma golyókat, és helyezzük a szilva tetejére.(nem baj ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő)
A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szórjuk meg vele a tészta tetejét.
Helyezzük be a formát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni. Én egy pohár tejfölt kikevertem porcukorral, és vaníliás cukorral, majd a kitálalt sütemény tetejére csorgattam. Nagyon jól illik a szilva, és az ízesített tejföl egymáshoz.
A mandulatejet felmelegítjük, majd elkeverjük benne a cukrot, a kakaóport és a vaníliakivonatot. Hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a chiamaggal, majd hűtőben pihentetjük 1,5-2 órát. Á...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót, a narancs levét és héját, a tejfölt , a gyümölcs darabokat, majd a lisztet, amibe belekevertük a szódabikarbónát. Jó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból nyújtaható tészták készítek. Hűtőbe rakom amíg elkészítem az alma tölteléket. A reszelt almát pici étolajon dinsztelem. Hozzáadom a fahéjat és kihűtöm. Amíg hűl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű