Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Flódni


Írta:

Elk. idő: 2,5 óra
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Tészta: 25 dkg sima liszt,
25 dkg rétesliszt,
25 dkg vaj (vagy 15 dkg vaj, 10 dkg zsír),
10 dkg porcukor,
3 tojássárga,
1 dl fehérbor,
1 mk. sütőpor,
csipet só

Almás töltelék:
80 dkg alma,
2 e.k. méz,
1 citrom leve,
1 mk. fahéj,
1 mk. őrölt szegfűszeg

Mákos töltelék:
20 dkg darált mák,
10 dkg cukor,
5 dkg mazsola,
1,5 dl fehérbor

Diós töltelék:
20 dkg darált dió,
10 dkg cukor,
5 dkg mazsola,
1,5 dl fehérbor

+ 2,5 dl sűrű szilvalekvár, 1 tojás

Elkészítés:


A tésztához a száraz anyagokat összevegyítjük. A hideg vajjal és a tojássárgákkal összemorzsoljuk (késes robotgéppel a legkönnyebb), majd a hideg borral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Az almát meghámozva lereszeljük és a levét kinyomkodjuk. A citromlével, mézzel, fűszerekkel és a borral megpároljuk. Ha így túl leves lenne, tegyünk hozzá 1-2 ek. zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát.

1,5 dl fehérbort lábasba öntünk, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a cukor felolvad. Ráöntjük a dióra és kihűtjük.
A mákkal ugyanígy járunk el.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk. Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy zsírozzuk, lisztezzük. Beleterítjük az egyik tésztalapot, megkenjük a lekvár felével, majd megkenjük a diós töltelékkel.Tészta következik, lekvár, mák, tészta, alma és végül a 4. tésztalappal befedjük. Villával megszurkáljuk, tojással lekenjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük fel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Paleo Gyümölcskenyér
Paleo Gyümölcskenyér

Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágtam, hozzáadtam a mazsolát, a fűszereket és a Szafi süteménylisztet. Ráreszeltem egy megmosott narancs és citrom héját, összekevertem. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Boszorkánypogácsa
Boszorkánypogácsa

A lisztet elkeverem a cukrokkal, sóval, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a citromhéjat, a leszűrt citrom- vagy narancslevet és a tojások sárgáját. Gyors mozdulatokkal össz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas vagy kakaós kalács
Fahéjas vagy kakaós kalács

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrokat és a fahéjat, majd hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék újra megszilárduljon. 1 dl langyos tejben pici cukorral felfutt...

Elkészítési idő: 60 perc+ piente
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Éva
Omlós almás
Omlós almás

az almát nem párolom, csak cukrozom, fahéjjal ízesítem, állni hagyom, majd jól kicsavarom\./ Az első tésztalapra zsemlemorzsát szórok,rásimítom a kinyomkodott almát, befedem a más...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk