25 dkg liszt
3 dkg cukor
1 db tojás
5 dkg zsír
2 dl tej
1 élesztő
só
Töltelék:
40 dkg túró
3 k. cukor
2 db tojássárga
1 k. dara
1 k. apróra vágott zöld kapor
Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból az előbbihez hasonló módon nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, újnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral bekent tepsibe helyezzük. Amíg a tészta a sütőben kel, elkészítjük a tölteléket. A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, egy kanál darával, a tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel; egy kanál jó tejföl, egy kanál cukor, egy tojássárga. Ezzel bekenve még 2-3 percre a sütőbe tesszük, amitől a teteje szép barnára sül. Készíthetjük a tölteléket cukor nélkül, csak sózva. Kapor nélkül készítve, egyszerű túrós lepényt kapunk.
A kelt tésztából készíthetünk mákos, diós tekercset, lekváros kiflit, túrós táskát.
Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés langyos, cukros tejben asz élesztőt felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, kétfe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. oorcukro A lisztet és a pt egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a puha vajat és a to...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz