25 dkg liszt
3 dkg cukor
1 db tojás
5 dkg zsír
2 dl tej
1 élesztő
só
Töltelék:
40 dkg túró
3 k. cukor
2 db tojássárga
1 k. dara
1 k. apróra vágott zöld kapor
Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból az előbbihez hasonló módon nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, újnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral bekent tepsibe helyezzük. Amíg a tészta a sütőben kel, elkészítjük a tölteléket. A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, egy kanál darával, a tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel; egy kanál jó tejföl, egy kanál cukor, egy tojássárga. Ezzel bekenve még 2-3 percre a sütőbe tesszük, amitől a teteje szép barnára sül. Készíthetjük a tölteléket cukor nélkül, csak sózva. Kapor nélkül készítve, egyszerű túrós lepényt kapunk.
A kelt tésztából készíthetünk mákos, diós tekercset, lekváros kiflit, túrós táskát.
Az élesztőt kevés tejben, pici cukorral felfuttatni. Összegyúrni a többi hozzávalóval (ne ragadjon a tészta). Rövid ideig kelni hagyni. Téglalap alakúra nyújtani, megkenni az olvas...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes◾️A langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt. ◾️Ha kész, a tészta hozzávalóival kidagasztjuk, és meleg helyen 45 – 50 percig kelesztjük. ◾️...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukros tejben egy kicsit felfuttatni, majd a többi alapanyaggal összedolgozni. Fél óra kelesztés után vékonyra nyújtani. 5×5 -ös négyzetre vágtam. Tetejét 1 felvert...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb harminc percig hagyjuk állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz