50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojás,2 dkg élesztő, olaj, só ízlés szerint.
A hozzávalókkal, langyos vízzel képlékeny tésztát gyúrunk, 30 percig kelni hagyjuk, majd kisujjnyi vastagságúra hosszú hengereket készítünk, melyet az előzetesen jól felmelegített és megolajozott sütőfára szorosan egymás mellé feltekerjük, majd gyúródeszkán forgatva kissé meglapítjuk.
Tetszés szerint ízesítjük (fahéj, dió, kókusz, mák, kakaó), a következőképpen: tálcába fahéjas cukrot teszünk és körbeforgatjuk benne a tésztát.
Végül cukros vízzel bekenjük és parázs felett forgatva pirosra sütjük. A sütőfát vékonyabb végével lefelé, a kalácsot lekoppantjuk a tálcára. A sütőfa használható szabad parázson, a mellékelt tartóvas segítségével, valamint a grillező készülékeken az adapterek helyére felrakva. Ajánljuk a kürtős kalács sütését önállóan vagy bográcsozás, grillezés, szalonnasütés utáni édességként.
A túrót áttörjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a vajjal, a sóval, a túróval, a darával összekeverjük, a habbal lazítjuk. Legalább fél óráig állni hagyju...
Elkészítési idő:A töltelék tetszőleges, nálunk mákkrém volt, amihez darált mákot és kevés édesítőt annyi forró vízzel kevertem össze, hogy kenhető, de nem folyós krém legyen. A tojásokat a víz...
Elkészítési idő: