80 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, ½ kávéskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 db egész tojás, 1 db tojás fehérje, 380 ml víz,
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a maradék vizet és jól összegyúrjuk, dagasszuk.
Kiolajozott tálba tesszük.
Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.
Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével a két szélét aláhajtjuk
ezt megcsináljuk 3-4-szer
majd a két kezünk közt gömböt formálunk.
Ha kész konyharuhával letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk.
40 perc elteltével belenyomjuk a mintát,
nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de ne vágjuk el a tésztát azért.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A zablisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a mézet és a vajat, majd jól összedolgozzuk. Kinyújtjuk és kerek formákat szaggatunk ki belő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű26 cm tortára: A legszebb lapot félre teszem amire megy a pirított cukor s az megy a torta tetejére. A pirított cukrot el lehet készíteni, mert annak is ki kell hűlni. 18 dkg.20 k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés Keverjük simára a tojást a kétféle cukorral és a tejföllel. Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük el benne a sót és a sütőport. Egye...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot. Belereszeljük a citrom héját, ezután a vajat és a tojásokat is a száraz hozzávalókhoz adjuk. Mikor össze...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű