Családireceptkönyv.hu

Mákos Beigli Szelet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g finomliszt
100 g vaj
75 g mangalica zsír
40 g porcukor
5 g friss élesztő
1 db tojás
100 ml tej (langyos)
1 csipet só

A töltelékhez

400 g mák (darált)
250 ml víz
260 g cukor
1 késhegynyi fahéj
0.5 citromból nyert citromhéj
1 marék mazsola

A kenéshez

1 db tojás

Elkészítés:


A lisztet, a vajat, a zsírt és a porcukrot (1/2 tk kivételével) deszkán elmorzsolunk.
Az élesztőt a maradék porcukorral langyos tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
A töltelékhez a cukorból a vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, és mindegyik cipót téglalap alakúra kb. 20x24 cm nyújtjuk.
Egy lapot egy vajjal kikent tepsibe rakunk, rásimítjuk a töltelék 1/3-át, tovább folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak, tésztával fejezzük be.
Tojással megkenve 30 percig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik).
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35-40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, az utolsó 15 percre takarjuk le a tésztát pergamenpapírral.

Mákos Beigli Szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Klasszikus márványkuglóf
Klasszikus márványkuglóf

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a nádcukorral, a tejjel, az olajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével. A lisztet a darál...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Gonda
Mazsolás kalács - Szabi pék
Mazsolás kalács - Szabi pék

1) A tejet, a tejszínt, az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgákat elkevertetjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát és közepes fokozaton kidagaszta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Velencei focaccia -húsvéti sütemény
Velencei focaccia -húsvéti sütemény

Az első tésztához keverj össze mindent egy nagy tálban. Takard le, keleszd duplájára. A második tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, add az első tésztához. Keverd el, add...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Túrós fánk sütőben sütve
Túrós fánk sütőben sütve

1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk