Családireceptkönyv.hu

Kakaós-joghurtos kalács


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
30x11 cm-es formához
40 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
125 g natúr joghurt
1 kicsi tojás
5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő

+ 3 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál tej

A tetejére:
1 kicsi tojás sárgája
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál tej

Elkészítés:


1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat , hozzáadjuk a tojást és joghurtot, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tészta legyen - ha kicsit ragacsos, korrigáljuk egy kis liszttel. (A tésztát dagaszthatjuk kézzel és robotgéppel is.) Egy kb. 25 dkg-os gombócot elveszünk belőle, a nagyobb részbe pedig belegyúrjuk a kakaóport és a tejet. Letakarva duplájára kelesztjük a világos és kakaós tésztát is.
2. A kakaós tésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 30x35 cm-es téglalapra. A világos tésztát pedig 30x15 cm-es téglalapra nyújtjuk és ráhelyezzük a kakaós tészta hozzánk alsó részére (lásd az alábbi fotón). Feltekerjük és belehelyezzük a kivajazott/lisztezett formába. Kelesztjük 10-15 percig.
3. A tetejét lekenjük a tojássárgája, cukor és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütés első 15 perce után, amikor a kalács teteje már szépen megpirult, letakarjuk alufóliával, hogy ne barnuljon tovább a teteje, de a belseje még szépen süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!)
4. Amikor megsült, óvatosan kiborítjuk a formából egy fa táblára vagy rácsra, hagyjuk langyosra hűlni, aztán szeletelhetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nyamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Kakaós-joghurtos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Amália
Mákos tekercs
Mákos tekercs

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk belőle. Megkenjük a töltelékkel mind a két lapot és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Amália
Beigli !Nándori féle
Beigli !Nándori féle

Egy tálban a lisztet a hideg zsiradékkal elmorzsoljuk, mint az omlós tésztánál, (lehet géppel is ) akkor jó, ha a zsiradék apró morzsaszerű a lisztben, majd kevés langyos tejben o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Teljeskiőrlésű foszlós kalács
Teljeskiőrlésű foszlós kalács

Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kürtös kalács-saját recept szerint
Kürtös kalács-saját recept szerint

A lisztet a vajjal elmorzsoltam,majd hozzá gyúrtam minden alapanyagot.Kb 30 percet pihent,mikor kisodortam és felcsíkoztam Két fa sodrófát alufóliával bevontam,megvajaztam olvaszt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk