50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 0,5 dkg só
1. Kovászt készítünk: langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk.
2. Tiszta ruhával letakarjuk, kb. 15 percig kelesztjük.
3. A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel, és a többi hozzávalóval.
4. Cipóvá formáljuk, és kb. 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük.
5. A tésztát megfonjuk, és koszorú formára alakítjuk.
6. A tetejét megkenjük tojással, és 15 percig pihentetjük. Ismét lekenjük.
7. Tetejét megszórhatjuk cukrozott darált dióval vagy mandulával.
8. Pihentetés után előmelegített forró sütőbe tesszük, és közepes lángon megsütjük.
. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Félre tesszük, míg levet ereszt. A tésztához a tejet meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a mazsolát egy kis tálba tesszük és ráöntjük a rumot. Ázni hagyjuk, hogy a mazsola az összes rumot felszívja. A tejet megmelegítjük és beleszórjuk az élesztőt, majd 5-10 p...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes2 dl langyos tejben a cukrot elkeverjük, és az élesztőt kelesztjük. A vajat a tojások sárgájával kikeverjük, a négy tojás fehérjéből habot verünk. A lisztbe egy kis helyet képezv...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA langyos tejben keverjünk el egy teáskanál kristálycukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt, enyhén keverjük el azt is, és tegyük félre nagyjából tíz percre, hogy az élesztő felfuth...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes