A tésztához:
75 dkg liszt
20 dkg zsír
25 dkg porcukor
5 egész tojás
2 csomag sütőpor
1,5 dl tej
Töltelék:
20 dkg margarin
30 dkg porcukor
2 dkg kakaó
1 dl rum
A bevonathoz:
kristálycukor
2 tojás fehérje
piros kék ételszínezék
tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kb 30 grammos ovális formákra alakítjuk a darabokat. A tepsibe ne rakjuk szorosan egymás mellé őket, mert megnőnek kissé.
180 fokon, 15 percig sütjük, majd kivétel és kihűlés után minden darab közepét kivájjuk, és a kapott morzsalékhoz hozzáadjuk a margarint porcukrot, rumot, kakaót.
A kapott masszát visszatöltjük a kivájt darabokba, és kettőt-kettőt összeragasztunk. A tojás fehérjét felverjük, az ételszínezéket pedig úgy keverjük össze, hogy kapjunk egy világosabb és egy sötétebb bordós színt amilyen a szilva színe.
A kikevert színt összekeverjük a tojásfehérjével majd ezzel a kétféle színnel bekenegetjük a szilvákat, egy egy darab bekenése után rögtön beleforgatjuk kristálycukorba, és már kész is.
Tipp:
A recept a Nagymamám receptje szerint készült, de mivel az Ő idejében még nem volt ételszínezék a színezést Ő vérnarancs aromával oldotta meg. A “szilvává alakítás” a saját “találmányom”. Csak nagyon türelmes embereknek ajánlom az elkészítését! :)
A lisztet a sütőporral meg a sóval összekeverjük, majd a cukorral, a dióval, a tojásokkal meg a szoba hőmérsékletű margarinnal összegyúrjuk. a csokoládét apró kockákra vágjuk, és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral és a cukorral elmorzsoljuk.A tejben a szalalkálit felfuttatjuk, és a liszthez adjuk rétestészta álagúra gyúrjuk, ha kell bele még tej adjunk hozzá. A tésztát ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA liszthez adjuk a porcukrot, összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk citrom levét, az átszitált sütőport és a tojások sárgáját, majd összegyúrjuk. A kosárkaformát va...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesGozon felolvasztjuk a vajat, hozzaadjuk a mezet, tojast, porcukrot es a liszttet melybe bepekeverjuk a SBB. Ha tul suru lenne pici tejjel higitjuk. 4 egyenlo reszre osztjuk, ( legj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű