Hozzávalók:
40 db-hoz
Az élesztős omlós tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg puha margarin
5 dkg porcukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1,5 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 tojás
1 tojássárgája a kenéshez
A diós töltelékhez:
5 dkg mazsola
fél dl tej
5dkg cukor
1 vaníliás cukor
10 dkg darált dió
fél citrom reszelt héja
Ha pihentetés nélkül nélkül kívánunk dolgozni a tésztával,először a tölteléket készítjük el:
a a mazsolát forró vízben megmossuk,lecsepegtetjük,apróra vágjuk.
Felforraljuk a tejet a cukorral,vaníliás cukorral és leforrázzuk vele a diót..
Összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal és hűlni hagyjuk.
2.
Elkészítjük az élesztős omlós tésztát:
Eldolgozzuk a liszben a margarint,hozzáadjuk a porcukrot,a sót,reszelt citromhéjat,vmint a langyos tejfölben elkevert tojást és élesztőt.
Összegyúrjuk,cipót formálunk belóle és pihentetés nélkül kinyújtjuk.
Ha másnap akarjuk sütni,akkor folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.
3.
A tésztából 8-10 cm átmérőjü korongokat szúrunk ki.
Mindegyik közepébe 1-1 kanálka tölteléket púpozunk,szegélyüket megkenjük tojásfehérjével.,félbehajtjuk és a széleiket recés pogácsaszaggatóval lenyomkodjuk.
4.
Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit és lerakosgatjuk a táskákat.
A tetejüket megkenjük tojássárgájával.
5.
30 percig kelni hagyjuk,majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Mákkal is megtölthetjük.
A töltelék elkészítése a dióséval megegyező.
Változat:
Tejszínnel-rummal lazított gesztenyemasszával,cukorszirupban péppé főzött narancshéjjal is tölthetjük.
Minden ami a cukrászatban a " pozsonyi" jelzőt viseli,diós és mákos töltelékkel,1 hétig bíztosan elálló finomságot jelent,amilyen a patkó,a kifli,a táska formájú pompás sütemény.
A száraz hozzávalókat (lisztet, szódabikarbónát és sót) egy nagy tálban összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük robotgépben (legalább 3-4 percen keresztül),...
Elkészítési idő: 29 perc Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, jól kidolgozzuk, sütőpapírral fedett tepsibe öntjük (23 × 38 cm), és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. 2. A krémhez a tejet a pudi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vjat a cukorral habosra klell keverni. a tojást hozzáadva tovább kell keerni. A maradék szárazanyagot hozzákeverve kis gombócokat kell a tepsire tenni. 200 fokon 12 perc alatt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált kekszhez hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót, a kakaót, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a rumot és a kávé egy részét. Összegyúrjuk a tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű