zzávalók a tésztához: kb. 25-30 darabhoz
- 50 dkg sima liszt
- 15 dkg zsír
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
A töltelékhez:
- 10-15 dkg sonka
- 2 dl tejföl
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só és őrölt bors ízlés szerint
+ a tetejére 1 db felvert tojás
1. Kb. 1 dl langyos tejben az 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát és a megtisztított hagymát, majd összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, őrölt borssal.
3. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 5 mm vastagra, majd egyenlő négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk tölteléket és a két szélét összecsípjük (érdemes jó erősen összecsípni, hogy sütés közben ne nyíljanak szét). Sütőpapíros tepsire tesszük egymástól picit távolabb, mert sütés közben megnőnek egy picit - tetejét lekenjük a felvert tojással.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13 percig sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - nálam 13 percig sültek)
1. A margarint összemorzsolom a liszttel, tejfölben egy csipetnyi cukorral, felfuttatom az élesztőt, hozzáöntöm a margarinos liszthez, hozzáteszem a sót, tojássárgájákat, 10 dkg re...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, olajat, és alaposan kidagasztjuk. 1 óra alatt meleg helyen duplájára keleszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés Héjában sütött és áttört burgonyából 200 g-ot 200 g liszttel, 200 g vajjal, 25 g sóval és 1 egész tojással összedolgozunk. A tésztát hűtőszekrényben legalább egy ó...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÉlesztőt kevés cukorral, kevés langyos tejbe megfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Sonkával, sajttal, vagy lekvárral megtöltjük, és sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű