Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
1 ek cukor
1 kávéskanál sütőpor
csipetnyi só
1-2 kanál tejföl, ha nem akar összeállni a tészta
Töltelékhez:
20 db közepes magbaváló szilva
2 evőkanál cukor
1 mokkás kanál fahéj
2-3 marék zsemlemorzsa
1 tojássárga a kenéshez
A szilvákat mosás után félbevágjuk és kimagozzuk.
Egy 30 cm-es kerek piteformát vajazzunk ki.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk.
Lisztezett felületen kettévesszük és a pitesütő formájára nyújtjuk. Beleigazítjuk a formába, megszórjuk zsemlemorzsával és belsejükkel felfelé kirakjuk a felezett szilvákkal.
A cukor és fahéj keverékével hintsük meg a szilvákat.
A másik kinyújtott tésztából derelyeszaggatóval 1-1,5 cm-es csíkokat vágunk és feldíszítjük vele a pitét, vághatunk különböző formákat is, a fantáziánkra hagyatkozva. Befedhetjük akár teljesen, de akkor villával szurkáljuk meg. Végül tojássárgával lekenjük.
35 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük.
Porcukorral tálaljuk
A zabpelyhet keverjük össze egy csipet sóval, majd öntsük fel az éppen csak langyos tejjel. Ezután hagyjuk kb. 20 percig állni, hogy a zabpehely teljesen magába szívja a tejet....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElőször a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA nutellát egy tálban kissé megolvasztjuk, hogy egyszerűbb legyen vele a munka. Beleütünk egy L-es tojást és alaposan elkeverjük a kettőt. Ezután belegyúrjuk a lisztet, majd egyf...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEloszor osszegyurom a tesztanak valokat:liszt,zsir,a 4 tojas sargaja,cukor,sutopor,tej Tejet annyit teszunk amennyi osszefogja a tesztat...ne legyen tul kemeny Osszegyuras utan f...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes