Hozzávalók : 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis dobozos kefír, 5 dkg só, bors ízlés szerint, 2 – 3 dl tej ( amennyit a tészta felvesz ! )
50 dkg apróra vágott tepertő
+ 1 tojás a lekenéshez
Az élesztőt egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk. A többi hozzávalóból ( a tepertő kivételével ) a meleg tej fokozatos hozzáadásával egy laza kelt tésztát gyúrunk. Majd az összedolgozott tésztát fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
Erre az apróra vágott tepertőt egyenletesen elosztjuk. Ezután a tésztát két oldalról egymásra hajtjuk. Ezt a tésztát 45 fokos szögben magunk felé fordítjuk és újra kinyújtjuk, és egy dupla hajtást csinálunk. Úgy mint a leveles tészta készítésénél is. Itt meg tudod nézni :
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=30307987
Ezután fél órát ismét pihentetjük, majd újra egy szimpla és egy dupla hajtást csinálunk. Majd egy ismételt fél órás pihentetés után kinyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, egésztojással lekenjük, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsin 200-220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A képen látható nagy méretű pogácsából kb. : 25 darab
Kisebb méretűből a kb. a duplája lesz.
A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal (vagy margarinnal) habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel alaposan elkeverjük. A tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Szétmorzsoljuk liszttel a margarint. Beletesszük a tojást, a sütőport, a porcukrot, majd alaposan összegyúrjuk tejföllel. Fél órát hagyjuk pihenni. 2. A töltelékhez feltesszük...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval linzertésztát gyúrunk és hűtőbe tesszük. Miután a tészta megdermedt, a 2/3-át egy lisztezett deszkán kör alakúra n...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű