Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Almás csavart


Írta:

Elk. idő: 2h.(1h. kelés)
Adag: 5 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
1 csapott kk só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek cukor
1 tojás
10 dkg margarin Töltelékhez:
5 nagyobb alma
3 púpos ek cukor
1 tk fahéj
2 ek darált törökmogyoró (esetleg dió, de el is hagyható)

Elkészítés:


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk.

A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra.

A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a darált mogyoróval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 2 cm vastag csíkokat vágunk.

A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott végét összecsípjük, alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a tésztát minden egyes csíkon. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.

Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc. Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok tésztás részét. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


14 db csavar lett ebből az adag tésztából.

Almás csavart

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karácsonyi süti
Karácsonyi süti

Minden hozzávalót összegyúrunk és 1-2 órára fóliába becsomagolva hűtőbe pihentetjük a tésztánkat.Aztán kinyújtjuk kb.3-4mm vastagra és linzer szaggatóval kiszaggatjuk a formákat.El...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
Macskaszem
Macskaszem

Először tésztát gyúrunk a megadott hozzávalókból, melyet 3 egyenlő részre osztunk. Az egyik darabot, lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakúra és lehetőleg jó vékonyra nyújtunk. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Párizsi kuglóf
Párizsi kuglóf

1. 10 dkg rámát habosra kavarunk 10 dkg cukorral, majd egyenként hozzákavarunk 3 db tojássárgáját. 2. Beleöntünk még 2 dl tejet, pici sót, és 3 dkg langyos tejben felfuttatott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
145.Kalácsok..../különleges fonás
145.Kalácsok..../különleges fonás

Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel. Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk