Hozzávalók a palacsintához:
8-10 darabhoz
5 púpos evőkanál sima liszt
kb. 3 dl tej
2 tojás
2 dkg kristálycukor
csipet só
+ 1 evőkanál olaj a sütéshez
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
5 dkg mazsola
2 evőkanál rum
3 evőkanál puha vaj
2 tojás
10 dkg porcukor
1 biocitrom reszelt héja
Az öntethez:
1 tojás
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1. A tésztához a tojásokat összekeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és teljesen simára keverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet is és összekeverjük. (azért nem adjuk hozzá egyszerre a tejet, mert így lehet érezni, hogy mennyi kell még hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk - ne legyen annyira folyós, mint a víz, de sűrű sem legyen - igazából a palacsinta tésztát érzésre kell bekavarni) Amikor bevakartuk a tésztát, kb. 10 percig állni hagyjuk. A palacsintasütőt felforrósítjuk 1 kávéskanálnyi olajjal, majd egy kisebb merőkanálnyi tésztát elterítünk a sütőben, megsütjük a palacsinta mindkét oldalát. (nem muszáj minden palacsinta előtt beolajozni a sütőt, elég minden harmadik palacsinta előtt) A palacsintákat szépen egymásra tesszük.
2. A töltelékhez a megmosott mazsolát beáztatjuk a rumba. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk kevergetve a tojássárgákat, aztán a túrót, a reszelt citrom héját, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot, illetve a rumba áztatott mazsolát is.
3. A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, feltekerjük és mindegyiket kettévágjuk középen. Egy 20x25 cm-es sütőtálat vajjal kikenünk, majd a palacsintatekercseket vágott felükkel felfelé sorban belehelyezzük a tálba (kicsit egymásra helyezve, mint egy cseréptető :).
4. Az öntethez a hozzávalókat simára keverjük és a palacsintákra locsoljuk. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen (vagy hagyományos sütőben) kb. 20 percig sütjük. (Amikor az öntet picit megszilárdul és a palacsinták teteje aranybarna, akkor már jó.)
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A többi hozzávalót egy másik tálban összekeverjük, majd egy fakanállal hozzáforgatjuk óvatosan a tojáshabot is. Kisebb méretű, sütőpapír...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA grízt, a lisztet, a cukrot, a felvert tojásokat, a kefirt és a sütőport összekeverjük, letakarjuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, vagy apróra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A leírt sorrendben keverd össze a hozzávalókat, gyúrd, amíg kompakt massza nem lesz belőle. 2. Majd formálj a tésztából golyókat, és helyezd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe....
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összekeverjük, lágy állagú tészta lesz belöle, liszten kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, vagy formát. Megszurkáljuk villával és pihenni hagyjuk míg elkész...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű