30 dkg kolozsvári szalonna, 3 fej hagyma, egy kisebb nem füstölt csülök, 1.5 kg szálas savanyúkáposzta, 1 fej savanyított káposzta, 80 dkg füstölt hús (tarja) kb. fél napig áztatva A töltelékhez: 1 és negyed kiló sertéslapocka darálva, 12 dkg „nyers” rizs, 1 fej reszelt hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 tojás, bors, majoranna, pirospaprika
A töltelékhez való anyagokból masszát készítünk. A savanyú káposztákat szükség szerint kimossuk egyszer, ha nagyon savanyú, kétszer. A töltelékanyagot a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük, ha nagyon vastag a levél ere, azt késsel elvékonyítjuk, vagy kivágjuk. Ne dobjuk ki, mehet az aprókáposztába. Lazán töltsük a leveleket, mert a nyers rizs kissé megdagad. Ebből a mennyiségből anyukám 26 nagyméretű tölteléket készít, mert hozzám hasonlóan nem szereti elaprózni a dolgokat….
Alapozásul a kolozsvári szalonnát jó méretes lábosban pörcösre sütjük, megpároljuk benne a hagymát, beletesszük a kockákra vágott nyers csülökhúst, lepirítjuk. Paprikázzuk és elkezdünk rétegezni: egy réteg aprókáposzta, egy sor töltelék, közé két-három szelet füstölt hús. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére aprókáposzta és tejföl kerüljön. Legjobb, ha a kínálás előtti napon vagy estén elkészítjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és keverés nélkül megfőzzük, ez ekkora mennyiségnél 2 és negyed órát vett igénybe. Tejföllel és friss kenyérrel adjuk az asztalra.
Nem tévedés, a töltelékbe nem megy só, mert a sok füstölt hústól épp eléggé sós lesz, ráadásul állás közben tovább erősödik az íze.
1. Ha egész karajt vásároltál, akkor szeleteld fel, kb. 1 cm-es szeletekre. 2. Klopfold ki a húst. A natúr szelet vastagsága ideálisan kb. 5-7 mm, és egyenletesen vastag a...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA darált húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk. A kétféle hagymát és a gombát megtisztítjuk. A hagymát és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst kiklopfolom, sózom, borsozom, megkenem mustárral. Egy órát pihentetem. A hagymát felszeletelem, a krumplit vékonyan felkarikázom. A tejfölt és a tojást összekeverem. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cigánypecsenye tarjából készítve a legfinomabb. Annyi vékony szelet szalonnát szelek amennyi szelet húst készítek, majd bevagdosom őket. A szalonnákat beleteszem egy tányérba é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű