Hozzávalók két laphoz:
60 dkg liszt
5 dkg olvasztott, langyos zsír
1-2 tojás
egy kevés só
2,5 dl víz
1 kávéskanál 20%-os ecet
A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, közepébe fúrj lyukat, ebbe üsd bele a tojást, majd öntsd bele a megolvasztott zsírt és a sóval elkevert vizet. Gyúrj belőle fényes tésztát.
Akkor jó, ha már lisztezés nélkül sem tapad a kezedre. Ha kész, egy kilisztezett deszkán oszd két cipóra, mindkettőt kend meg olvasztott zsírral, majd egy tányérral letakarva pihentesd.
Közben készítsd el a tölteléket, hogy minél gyorsabban dolgozhass majd, és a tészta se száradjon ki. Ha az ujjadat a tésztába nyomva puhának érzed azt, és megmaradt benne az ujjad nyoma, akkor dolgozhatsz tovább.
Terítsd le az asztalt egy tiszta kendővel, szórd meg liszttel, és tedd a közepére a cipót. Kend meg újra olvasztott zsírral, majd óvatosan kezdd az asztal szélei felé nyújtani. Ha már elég vékony, vágd le a széléről a vastagabb részt. Hagyd száradni pár percig, majd permetezd meg zsírral, hajtsd fel mind a négy szélét, és újból permetezd meg. A hosszabbik oldalára halmozd végig a tölteléket, majd a terítő segítségével tekerd fel. Kend meg a tetejét, tedd kizsírozott tepsibe, és 20-25 perc alatt süsd pirosra.
Mákos-meggyes töltelék
Hozzávalók:
40 dkg darált mák
2 teáskanál reszelt citrom- és narancshéj
2-3 alma
5 dkg mazsola
5 dkg magozott meggybefőtt
2,5 dl fele tej, fele víz keverék
26 dkg cukor
A mazsolát vízzel forrázd le, és hagyd, hogy megszívja magát. A cukorból és a tejes-vizes keverékből főzz szirupot. Forrázd le vele a darált mákot, majd keverd hozzá a citrom- és narancshéjat, a meggyet, a mazsolát és a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát. Ha túl nedves lett, zsemlemorzsával száríthatod, ellenkező esetben forró tejjel hígíthatod.
Csokoládés töltelék
Hozzávalók:
3 tábla reszelt csokoládé
3 dl tej
3 evőkanál liszt
5 dkg vaj
3 tojás
5 dkg darált mandula
8 dkg cukor
A csokoládét főzd meg a tejben, majd keverd simára a liszttel. Könnyebb, ha előtte a lisztet elkevered egy pici tejjel. Forrald össze még egyszer, majd hagyd kihűlni. A vajat keverd habosra a tojások sárgájával és a cukorral, majd add hozzá a mandulát is. A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan keverd el a vajas mandulával és a kihűlt csokoládékrémmel.
Sárgabarackos töltelék
Hozzávalók:
1 kg sárgabarackbefőtt
ízlés szerint kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
15-20 dkg zsemlemorzsa
A gyümölcsöt alaposan csepegtesd le, majd vágd vékony csíkokra. Sűrűn hintsd be cukorral. Hagyd pihenni negyed órát, és ismét csöpögtesd le. A réteslapot először szórd meg a zsemlemorzsával, majd oszlasd el rajta a barackot, a tetejét szórd meg kevés cukorral elkevert fahéjjal, ezután tekerd fel.
A meggyléből, cukorból, fahéjból, pudingporból krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk, tepsibe rakjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgáját a porcukorral jól kikeverjük és hozzáadjuk a mézet, a meleg vizet, a fahéjat és a lisztben elkevert sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és összeelegyítjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLassú lángon felmelegítem és a kihűlt süteményt beborítom vele.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz keverjük a cukrot, és az étolajat. A fehérjékből kemény habot verünk. A lisztet a sütőporral, és a kakaóval összekeverjük, majd apránként a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű