A vajas részhez
260 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)
A tésztához
300 g búzaliszt (BL55)
30 g vaj
3 db tojássárgája
1 evőkanál ételecet (10%-os)
175 ml víz (hideg)
1 csipet só
Szóráshoz
150 g búzaliszt (BL55)
A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre.
2
Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojások sárgáját, a vajat, az ecetet és a hideg vizet, majd egy fakanállal összedolgozzuk.
3
Egy alaposan belisztezett felületen átgyúrjuk. Még kb. 80-100 g lisztet felvehet, de ez függ az alapanyagoktól is. 20 percig pihentetjük.
A tésztát kissé kinyújtjuk, majd rátesszük a közepére a vajas részt.
5
A tészta felső egyharmad részét a vajas részre hajtjuk, majd az alsót is.
6
Ráhajtjuk a két oldalsó fület is.
Leveles tészta recept 13. fázisfotó
Leveles tészta recept 14. fázisfotó
7
Kinyújtjuk a tésztát.
Leveles tészta recept 15. fázisfotó
8
Az alsó, és felső 1/3-ad részét középre hajtjuk.
Ezután félbe hajtjuk, és 20 percig pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer végezzük el. Mindig figyeljünk oda, hogy alá legyen lisztezve a tészta, mert ragadhat.
És már meg is tölthetjük a kedvenc töltelékünkkel az elkészült leveles tésztát. :)
A tojássárgákat habosra, szinte fehéredésig keverjük a porcukorral. Apránként hozzáadjuk a krémsajtot, azzal is jól kikeverjük, hogy pillekönnyű legyen a krém. Beleszórjuk a fahé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat összekeverjük egy tálban, picit pihentetjük (ez a tészta folyós lesz). Utana egy közepes tepsit kikenunk zsírral es teszünk bele sutopapirt is(én azt is be szoktam...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összes alapanyagát egybe öntjük és gyúrható tésztát kapunk. 3 lapot sütünk belőle. A tejből és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk. Megvárjuk míg kihűl és elkeverjük a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA túrót krumplitörővel áttörjük, hozzáteszünk 2 citrom levét és reszelt héját és a cukrot. A babapiskótát cukros tejben megforgatjuk és kirakjuk vele a tortaforma alját. A zselatin...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű