A vajas részhez
260 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)
A tésztához
300 g búzaliszt (BL55)
30 g vaj
3 db tojássárgája
1 evőkanál ételecet (10%-os)
175 ml víz (hideg)
1 csipet só
Szóráshoz
150 g búzaliszt (BL55)
A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre.
2
Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojások sárgáját, a vajat, az ecetet és a hideg vizet, majd egy fakanállal összedolgozzuk.
3
Egy alaposan belisztezett felületen átgyúrjuk. Még kb. 80-100 g lisztet felvehet, de ez függ az alapanyagoktól is. 20 percig pihentetjük.
A tésztát kissé kinyújtjuk, majd rátesszük a közepére a vajas részt.
5
A tészta felső egyharmad részét a vajas részre hajtjuk, majd az alsót is.
6
Ráhajtjuk a két oldalsó fület is.
Leveles tészta recept 13. fázisfotó
Leveles tészta recept 14. fázisfotó
7
Kinyújtjuk a tésztát.
Leveles tészta recept 15. fázisfotó
8
Az alsó, és felső 1/3-ad részét középre hajtjuk.
Ezután félbe hajtjuk, és 20 percig pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer végezzük el. Mindig figyeljünk oda, hogy alá legyen lisztezve a tészta, mert ragadhat.
És már meg is tölthetjük a kedvenc töltelékünkkel az elkészült leveles tésztát. :)
A vajból és a finom cukorból készítsünk könnyű, lágy alapot, majd adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjunk tésztát. Alakítsunk ki egy hosszú formát. Egy fóliára szórjunk némi cukrot, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a kefires pohárral mérjük ki. Először robotgéppel (vagy habverővel) habosra verjük a cukrot, az olajat és a tojást, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. (Bármi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint lassú tűznél felolvasztjuk, hozzáadjuk a 25 dkg cukrot, a kakaót, a diót, a tojást, és egy kanálnyi lisztet. Mindezt jól összekeverjük, és egy előkészített formába adag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meggyet megmossuk, kimagozzuk, egy tálba tesszük, megszórjuk a cukorral, a vanillincukorral és a fahéjjal, jól összeforgatjuk, és 15 percet állni hagyjuk. A réteslapot kitekerj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű