A tésztához
500 g búzaliszt (BL55)
100 g vaj
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
25 g élesztő (friss)
150 ml víz - langyos
1 csipet kristálycukor
1 kávéskanál só
A serpenyőbe
2 evőkanál étolaj
A tetejére
330 g tejföl (20%-os)
250 g szalonna - kolozsvári (füstölt)
1 fej lilahagyma
metélőhagyma (snidling)
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt 1 csipet cukorral, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást. Összemorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, dagasszuk, és félretesszük pihenni 15 percig.
Lisztezett deszkára tesszük, és 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd hajtogatjuk, mind a két oldalát a közepéig, majd ezt is ugyanúgy, és még azt is félbe.
Így pihentetjük 15 percig. Ezután ismét kinyújtjuk, és az előző módon újra hajtogatjuk, és ismét várunk vele 15 percet.
Ezután 10 dkg-os darabokra vágjuk Ez 8 db lett nekem.
Egy ecsettel megkenünk egy teflon serpenyőt, kinyújtjuk kör alakúra a tésztákat, és a serpenyőbe tesszük, kis lángon világos barnára sütjük őket. kb 1,5 perc kell 1 oldalnak, hogy megsüljön, utána fordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Így 3 perc alatt megsül 1 db lepény.A szalonnát apró kockára vágjuk, a hagymát laskára (szálasra) vágjuk, snidlinget vágunk apróra.A szalonnát kissé megpirítjuk, félúton hozzáadjuk a hagymát is kissé megfonnyasztjuk.A lepényeket megkenjük tejföllel, erre teszünk a hagymás szalonnából ízlés szerint, és megszórjuk snidlinggel. A tejfölt lehet fokhagymás tejfölként is akár, lehet sózni, borsozni, ki hogy szeretné.
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat az élesztőt, 5 dkg cukrot, sót, tejet amennyit felvesz, tejfölt jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előfőzött és kihűtött krumplit krumplinyomón átpasszírozzuk, és a finomliszttel összekeverjük, tésztát gyúrunk belőle. Kevés durum liszttel még megszórjuk, és rudakat nyújtunk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalonnát 0,5-1 cm vastag, 2-3 cm hosszú, lehetőleg egyforma csíkokra vágjuk. Az egész tojásokat a tojássárgákkal együtt egy keverőtálba ütjük, és felverjük. Ezután megsózzuk (c...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa tésztát összetöröm és a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm. Meleg vízzel leöblítem és melegen tartom. Közben egy edényben a nagyon finomra vágott szalonna zsírjá...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű