Családireceptkönyv.hu

Burgonyás pogácsa


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 40 darab
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 600 g burgonya (főtt, áttört)
• 70 ml 2,8%-os tej
• 1 nagy csipet kristálycukor
• 25 g élesztő (friss)
• 250 g vaj
• 410 g búzaliszt (BL55)
• 1 db tojássárgája
• 3 csapott teáskanál só

A kenéshez
• 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés:


1. A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hidegvízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.
2. Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
3. Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.
5. A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!
6. Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Köményes sajtos rúd
Köményes sajtos rúd

Morzsoljuk el a sós liszttel a margarint, majd a többi hozzávalóval állítsuk össze a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy éjszakára pihenni. Másnap nyújtsuk ki ujjnyi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Duplán sajtos ropogós
Duplán sajtos ropogós

A lisztet a puha margarinnal, a reszelt sajttal, a sóval, majd a tejföllel jól összegyúrom, sima felületű cipót formázok belőle, és legalább 1 órára hűtőbe teszem (de akár egy éjsz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Juhtúrós mini pogácsa
Juhtúrós mini pogácsa

A lisztben elkeverem a sót, elmorzsolom benne a vajat, majd a túrót is hozzáadom.Gyors mozdulatokkal összegyúrom és lisztezett munkafelületen 1 cm vastagságúra nyújtom. 3-4 cm-es...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
Sajtos perec
Sajtos perec

A hozzávalókat gyúrjuk össze annyi tejföllel, hogy nyújtható, de ne túl lágy tésztát kapjunk. A tésztát nyújtsuk vékonyra ( kb. 4 – 5 mm, mivel sülés közben egy kicsit emelkedni fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk