Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács


Írta:

Elk. idő: 2-3 óra
Adag: 6-7 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


• 1 kg finomliszt
• 30 dkg porcukor
• 1 csipet só
• 30-40 dkg virágméz
• 3 tojás
• 15 dkg margarin
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 3 dkg fahéj
• 1 dkg őrölt szegfűszeg
• 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg

Elkészítés:


1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.
2. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz.
3. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
4. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik.
5. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
6. A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
7. Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. 8. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.

Díszítés: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet vagy ehető gyöngyökkel is díszíthetsz!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Jucus
Sütőtökös muffin
Sütőtökös muffin

Mindent fakanállal összekeverni, mehet a sütőbe. 200 fokon 15 perc.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dorottya
Szilvás gombóc
Szilvás gombóc

A krumplit megpucolom , kockákra vágom és megfőzöm. Leöntöm róla a vizet. Teljesenhagyom hűlni, majd krumplitörőn áttöröm. Beleteszem a sót, a tojást, majd folyamatosan adagolva...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar gyümölcsös  kefíres lepény
gyümölcsös kefíres lepény

https://receptneked.hu/nagyi-receptjei/kefires-lepeny/?utm_content=buffer9c255&utm_medium=konyhatunderek&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer&fbclid=IwAR0nPcQQ9ggIdBL-dJxoEE...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lintyő
Grízes bögrés almás,
Grízes bögrés almás,

Elkészítése: A grízt, a lisztet, a cukrot, a felvert tojásokat, a kefirt és a sütőport összekeverjük, letakarjuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk