• 1 kg finomliszt
• 30 dkg porcukor
• 1 csipet só
• 30-40 dkg virágméz
• 3 tojás
• 15 dkg margarin
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 3 dkg fahéj
• 1 dkg őrölt szegfűszeg
• 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.
2. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz.
3. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
4. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik.
5. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
6. A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
7. Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. 8. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.
Díszítés: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet vagy ehető gyöngyökkel is díszíthetsz!
Langyosítsa meg a növényi tejet, majd a cukorral futtassa fel benne az élesztőt! Egy keverőtálban mérd össze a liszteket! Az útifűmaghéjat is keverje bele az élesztős növényi tejbe...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA formánkat egy sütőpapírral fedett deszkára tesszük és kirakjuk az alját a keksz felével. Ráteszünk mindre (ha van) 1-1 szaloncukrot. A pudingot a szokott módon elkészítjük (rá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit a csokoládé és az egész mandula kivételével összekeverjük. Hozzáadjuk a kihagyott anyagokat. Két részre osztjuk a masszát. Vizes kézzel 5 centi széles, 2 centi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent mindennel összekeverek, majd sütőpapírra kanalazom, és elnyomom. 15-20 perc alatt sül meg.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű