Tésztához:
300 g liszt
125 g vaj
0,75 dl tej
1 dkg élesztő
1 tojás
2,5 dkg porcukor
Máktöltelékhez:
20 dkg mák
12 dkg cukor
1,5 dl tej
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
2 ek méz
fahéj
A mázhoz:
100 ml víz
200 g cukor
120 g kakaópor
60 g csokoládé
50 g vaj
A tésztához összemorzsoljuk a lisztet és a vajat.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorszoljuk az élesztőt, majd felfuttajuk.
Belekeverünk 2 tojást, majd a porcukorral együtt a liszthez adjuk, és összegyúrjuk addig, amiíg hólyagos nem lesz.
Cipóba gyúrva hűtőbe teszük.
A máktöltelékhez a mákot , cukrot leöntjük 1,5 dl forró tejjel. Hozzátesszük a mazsolát, citromhéjat, mézet.
A megkelt tésztát négy cipóba vágjuk, majd egyesével akkorára nyújtjuk, mint a tepsink. A tepsi alját sütőpapírral borítjuk, majd rétegezzük a süteményt. Először egy kinyújtott lapot fektetünk a tepsibe, majd villával megszurkáljuk, azt megkenjük lekvárral és a töltelék negyedével, amire egy következő kinyújtott lapot fektetünk, és ezt ismételjük, amíg végül tésztalappal zárjuk a süteményt.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30-35 percre, majd kivesszük, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt lekennénk a tetejét.
A mázhoz a vizet és cukrot összeforraljuk, majd beleszórjuk a kakaóport, és ha egyneművé olvadt, beletesszük a csokit és vajat is. Az egészet felolvasztjuk, és ráöntjük a zserbó tetejére, majd hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Úgy az igazi, ha áll egy éjszakát a hűtőben, hogy kellően szaftos legyen.
A tészta és a töltelék megegyezik a bejgliével, ezért lehet a bejglivel együtt készíteni ezt a süteményt (ez az adag tészta megfelel 2 rúd bejglitésztának).
Érdemes ebben az esetben a bejgliből féladagot csinálni (2 rudat), így ez a mennyiségű zserbó és a két rúd bejgli kijön egy normális adag bejglitésztából
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a vajat, cukrot és citromhéjat, és összemorzsoljuk úgy, hogy a vaj kis darabokban legyen és szépen befedje a liszt. Utána hozzáadjuk a tojássárgá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű56 dkg sima liszt 21 dkg vaj vagy margarin 6 dkg porcukor, 2,5 dkg friss élesztő 2 dl tej 1 tojás a kenéshez A vajat a liszttel, cukorral, élesztővel szétmorzsoljuk, majd a 2...
Elkészítési idő: 2-óra Nehézség: KönnyűEgy kisebb tepsit sütőpapírral borítunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olajat kis tálba mérjük. A fokhagymát át préseljük, a sóval, a borssal és a köménnyel belekeverjük az...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA mangalica szalonnát, a répát, fehérrépát, zellert, a hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk (a répákat és a zellert vékony hasábokra szeljük, ezeket keresztben és hosszában töb...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes