Tészta:
0.5 kg finomliszt
2.5 dkg friss élesztő
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (kihagyható)
1 db tojássárgája
1 db tojás
2.5 dl tej
4 ek cukor (csapott)
7 dkg vaj
1 csipet só
Töltelék:
100 g cukrozatlan kakaópor
100 g porcukor
100 g vaj
a lisztet, a csipet sót, cukrot és az elmorzsolt élesztőt összeforgatjuk, majd beletesszük az egész tojást és a plusz egy tojássárgáját, és elkezdjük gyúrni.
Hozzáadjuk a tejet, és ha egyöntetű tésztát kaptunk, beledobjuk a vajat is.
Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne ijedj meg, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie.
Lisztes kézzel a tésztát, körbelisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát téglalap alakúra és nagyon vékonyra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal
A vajra szórjuk a cukrozott kakaóport. Ezt se sajnáljuk, jusson mindenhova, egészen a szélekre is.
Ismét vajat spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor.
Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. Következik a feldarabolás: 4-5 centis darabokat kell levágni
A feldarabolt csigákat hagyjuk még 20 percig kelni, a tetejüket lazán megspricceljük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. [Vigyázz, ne rakd szorosan a csigákat, mert a sütőben még nőni fognak!]
Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral. Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom! Jó étvágyat!
sütési hőfok: 180°C.
Az élesztőt a cukorral ízesített langyos tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha Ramával kikeverjük. A felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojást a cukorral, vaníliával habosra keverjük, a lisztet, sütőport hozzáadjuk, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, amíg könnyen keverhetővé válik, (ha túl híg, nem sül át a bels...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűElőkészítés: Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forrásban lévő vízbe 5 percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jó...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat alaposan felverjük, szinte habosra. Összekeverjük a cukorral. Belevegyítjük a búzadarát, a lisztet a sót és a sütőport. Finoman mehet bele a túró, ne törjön össze....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű