Tészta:
0.5 kg finomliszt
2.5 dkg friss élesztő
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (kihagyható)
1 db tojássárgája
1 db tojás
2.5 dl tej
4 ek cukor (csapott)
7 dkg vaj
1 csipet só
Töltelék:
100 g cukrozatlan kakaópor
100 g porcukor
100 g vaj
a lisztet, a csipet sót, cukrot és az elmorzsolt élesztőt összeforgatjuk, majd beletesszük az egész tojást és a plusz egy tojássárgáját, és elkezdjük gyúrni.
Hozzáadjuk a tejet, és ha egyöntetű tésztát kaptunk, beledobjuk a vajat is.
Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne ijedj meg, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie.
Lisztes kézzel a tésztát, körbelisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát téglalap alakúra és nagyon vékonyra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal
A vajra szórjuk a cukrozott kakaóport. Ezt se sajnáljuk, jusson mindenhova, egészen a szélekre is.
Ismét vajat spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor.
Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. Következik a feldarabolás: 4-5 centis darabokat kell levágni
A feldarabolt csigákat hagyjuk még 20 percig kelni, a tetejüket lazán megspricceljük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. [Vigyázz, ne rakd szorosan a csigákat, mert a sütőben még nőni fognak!]
Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral. Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom! Jó étvágyat!
sütési hőfok: 180°C.
A pudingporból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk jó sűrűre, és hagyjuk legalább langyosra kihűlni, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel ke...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűMindent jól össze kell kutyulni egy tálba és már lehet is kanalazni a muffin formába.
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy kisebb darabot kiszakítunk belőle,hogy könnyen ki tudjuk nyújtani kb2-3mm vastagra, kiszaggatjuk,sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz és a nedves alapanyagokat külön tálban elkeverjük. Ha kész összevegyítjük őket. Dobhatunk bele csoki darabokat, akár ízesíthetjük fahéjjal, citrommal, mazsolával, rummal,...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: Könnyű