5 db tojás
30 dkg porcukor
12 evőkanál víz
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
12 dkg dió (darált)
A krémhez
30 dkg margarin
30 dkg porcukor
6 dl tej
6 púpozott ek finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg dió (darált)
Tetejére
15 dkg étcsokoládé
3 ek napraforgó olaj
A tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük és kanalanként adjuk hozzá a vizet. A lisztet beleszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és a diót.
A tojások fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük, és lazán hozzákeverjük a diós masszához. 37x 27 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát és készre sütjük (tűpróba).
180 fokon kb. 20-percig sütjük. Mikor megsült a tészta, a sütőpapírt lehúzzuk róla és hagyjuk kihűlni.
Krémje
A lisztet csomómentesre keverjük a tej felével, lassan hozzáöntjük a többi tejhez és sűrű péppé főzzük, majd lehűtjük.
A margarint porcukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk a lisztes pépet és a diót
.A kész krémet rákenjük a diós tésztára és betesszük a hűtőbe dermedni.
Tetejére
Amikor a sütemény lehűlt, a csokit az étolajjal felolvasztjuk és rákenjük a krém tetejére. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki is jól megszilárduljon.
A fagylalthoz a legnagyobb zsírtartalmú tejszínt válasszuk, és jól hűtsük le a hűtőszekrényben. A hideg tejszínt keverjük össze a porcukorral és a vaníliaaromával, majd verjük fel...
Elkészítési idő:A vajat a cukorral kézi mixerrel két percig habosítjuk, egy perc alatt belekeverjük a tojást, majd a túrót, a vaníliát, a citromlevet és a citrom lereszelt héjat. Egy külön tálban...
Elkészítési idő: 25 percElmorzsoljuk a lisztet a vajjal, a porcukorral és a sóval, beleütjük a tojásokat is, és sima tésztává dolgozzuk össze. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább 30 percre...
Elkészítési idő: