A tésztához:
- 210 g búzaliszt (BL55)
- 100 g vaj
- 20 g élesztő (friss)
- 1 mokkáskanál só
- 100 ml tejföl (20%-os)
A lekenéshez:
- 1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
A töltelékhez:
- 100 g natúr krémsajt (pl.: Philadelphia original
- 80 g főtt, kötözött sonka
- 2 db tojás (keményre főzött)
- 3 teáskanál metélőhagyma (snidling)
- 1 csipet só
- 1 csipet fehérbors (őrölt)
A tetejére:
- 20 csipet gouda sajt (reszelt)
- 1 evőkanál metélőhagyma (snidling)
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejfölbe, majd alaposan összekeverjük.
Egy tálba mérjük a lisztet és a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második tésztakorongot egy kisebb, 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrunk.
Az egész korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással. Rátesszük a kilyukasztott korongokat, majd azokat is lekenjük tojással.
Meleg helyen 25 percig pihentetjük, majd 190 °C fokos, előmelegített sütőben megsütjük.
A töltelékhez nagyon apróra vágjuk a sonkát és a főtt tojást, majd egy tálkában összekeverjük a krémsajttal és a metélőhagymával. Ízlés szerint borsozzuk, ha szükséges sózzuk. Ha valaki szereti, tehet bele tormát is, én most kihagytam.
A tölteléket a kihűlt pogácsákba töltjük, majd reszelt sajtot teszünk a tetejére.
Kevés metélőhagymával megszórva kínálhatjuk az elkészült húsvéti vendégváró falatokat. :)
Elkészítjük a kovászt, majd összekeverjük a tészta hozzávalóival és a duplájára kelesztjük. Megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHozzávalókat gyorsan egyesítettem, hűtőbe pihent kb fél órát (akár egész éjjelre is hagyható pihenni). Lisztezett deszkán nyújtottam, a tésztát is lisztezni kell, hogy ne ragadjon,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 1 dl langyos vízben elkevertjük az élesztőt a csipet cukorral, hagyjuk 10 percet állni. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd mikor az élesztő habos lett, hozzáadjuk, és si...
Elkészítési idő: 35 Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztben elkeverem a sót és a sütőport, majd a vajat (vagy a margarint) a liszttel elmorzsolom és annyi tejjel összegyúrom, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. A...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes