A tésztához:
- 210 g búzaliszt (BL55)
- 100 g vaj
- 20 g élesztő (friss)
- 1 mokkáskanál só
- 100 ml tejföl (20%-os)
A lekenéshez:
- 1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
A töltelékhez:
- 100 g natúr krémsajt (pl.: Philadelphia original
- 80 g főtt, kötözött sonka
- 2 db tojás (keményre főzött)
- 3 teáskanál metélőhagyma (snidling)
- 1 csipet só
- 1 csipet fehérbors (őrölt)
A tetejére:
- 20 csipet gouda sajt (reszelt)
- 1 evőkanál metélőhagyma (snidling)
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejfölbe, majd alaposan összekeverjük.
Egy tálba mérjük a lisztet és a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második tésztakorongot egy kisebb, 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrunk.
Az egész korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással. Rátesszük a kilyukasztott korongokat, majd azokat is lekenjük tojással.
Meleg helyen 25 percig pihentetjük, majd 190 °C fokos, előmelegített sütőben megsütjük.
A töltelékhez nagyon apróra vágjuk a sonkát és a főtt tojást, majd egy tálkában összekeverjük a krémsajttal és a metélőhagymával. Ízlés szerint borsozzuk, ha szükséges sózzuk. Ha valaki szereti, tehet bele tormát is, én most kihagytam.
A tölteléket a kihűlt pogácsákba töltjük, majd reszelt sajtot teszünk a tetejére.
Kevés metélőhagymával megszórva kínálhatjuk az elkészült húsvéti vendégváró falatokat. :)
Elkészítése: A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk.A nedves hozzávalókat összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat kb: 2 percig turmixoljuk,majd hozzáadjuk a...
Elkészítési idő:Sós vízben héjában megfőzünk 3-4 db közepes nagyságú burgonyát. Ha kihűlt meghámozzuk. Közben készítünk sima kelt tésztát. 30 dkg simalisztet és 20 dkg réteslisztet egy tálba szóru...
Elkészítési idő: 2 óraAz élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy mély tálba tesszük, és a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgát, az élesztőt, 10 db áttört...
Elkészítési idő: