30 dkg + 1 púpos evőkanálnyi rétesliszt,
1,75 dl tejföl,
1 tojás,
10 dkg puha vaj, csipetnyi só.
Plusz fél maréknyi liszt a gyúródeszka szórásához és 3-4 evőkanál olvasztott vaj és tejföl a kenéshez
Töltelékhez:
MÁKOS
Hozzávalók: 30 dkg őrölt mák, 15 dkg kristálycukor, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 1 dl tej.
DIÓS
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 1 dl tej.
MEGGYES
Hozzávalók: 1 kg magozott meggy vagy 2 üveg meggybefőtt, az meggy édességétől függően 20-25 dkg cukor (A befőtthöz értelemszerűen kevesebb), két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj.
TÚRÓS
: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, egy csomag vaníliás pudingpor (főzős), 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy két csomag vaníliás cukor), fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható).
30 dkg lisztből, egy egész tojásból és egy kis pohár (1,75 dl) tejfölből csipetnyi sóval tésztát gyúrunk. (Optimális esetben puha tésztát kapunk.)
A puha vajat összekeverjük egy púpos evőkanál liszttel.
A tésztát lisztezett deszkán minél vékonyabbra nyújtjuk (2 mm), aztán egyenletes vastagságban rákenjük a lisztes vajat. A tésztát ezután feltekerjük, úgy mint a bejglit.
A tésztatekercset ezután négy részre vágjuk. A négy tésztadarabot egyenként fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőgépbe tesszük.
Az egy órás pihentetés után a tésztadarabokat egyenként elővesszük, minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk, olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, megtöltjük, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A rétesek tetejét vékonyan bekenjük tejföllel vagy olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. Sülés után a süteményt porcukorral megszórjuk.
Töltelék:
Mákos: A cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadunk egy deci tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fölolvad (nem szabad karamellizálni!) Miután a cukor fölolvadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük.
Diós: A cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadunk egy deci tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fölolvad (nem szabad karamellizálni!) Miután a cukor fölolvadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük.
Meggyes:A meggyet egy fazékba öntjük egy csomag vaníliás pudingporral elkevert cukorral együtt, és kevergetve főzni kezdjük. Amikor a keverék sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg". A tölteléket felhasználás előtt kihűtjük.
Túrós: A hozzávalókat összekeverjük. (A pudingpor a sülés közben "fő meg".)
A pudingot a tejben cukor nélkül megfőzzük. A margarint a porcukorral, csipet sóval habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összedolgozzuk. Mehet bele az aroma és a mandula. Egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni, pont elég neki annyi pihenő míg a tölteléket elkészítjük. A sonkát, paprikát, póréhagymát apróra darabolju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk,mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz