Családireceptkönyv.hu

Rétes


Írta:

Elk. idő: kb 1 óra
Adag: 6-8
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


30 dkg + 1 púpos evőkanálnyi rétesliszt,
1,75 dl tejföl,
1 tojás,
10 dkg puha vaj, csipetnyi só.
Plusz fél maréknyi liszt a gyúródeszka szórásához és 3-4 evőkanál olvasztott vaj és tejföl a kenéshez
Töltelékhez:
MÁKOS
Hozzávalók: 30 dkg őrölt mák, 15 dkg kristálycukor, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 1 dl tej.
DIÓS
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható), 1 dl tej.
MEGGYES
Hozzávalók: 1 kg magozott meggy vagy 2 üveg meggybefőtt, az meggy édességétől függően 20-25 dkg cukor (A befőtthöz értelemszerűen kevesebb), két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj.
TÚRÓS
: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, egy csomag vaníliás pudingpor (főzős), 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy két csomag vaníliás cukor), fél citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható).

Elkészítés:


30 dkg lisztből, egy egész tojásból és egy kis pohár (1,75 dl) tejfölből csipetnyi sóval tésztát gyúrunk. (Optimális esetben puha tésztát kapunk.)
A puha vajat összekeverjük egy púpos evőkanál liszttel.
A tésztát lisztezett deszkán minél vékonyabbra nyújtjuk (2 mm), aztán egyenletes vastagságban rákenjük a lisztes vajat. A tésztát ezután feltekerjük, úgy mint a bejglit.
A tésztatekercset ezután négy részre vágjuk. A négy tésztadarabot egyenként fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőgépbe tesszük.
Az egy órás pihentetés után a tésztadarabokat egyenként elővesszük, minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk, olvasztott vajjal vékonyan megkenjük, megtöltjük, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A rétesek tetejét vékonyan bekenjük tejföllel vagy olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. Sülés után a süteményt porcukorral megszórjuk.
Töltelék:
Mákos: A cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadunk egy deci tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fölolvad (nem szabad karamellizálni!) Miután a cukor fölolvadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük.
Diós: A cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadunk egy deci tejet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fölolvad (nem szabad karamellizálni!) Miután a cukor fölolvadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük.
Meggyes:A meggyet egy fazékba öntjük egy csomag vaníliás pudingporral elkevert cukorral együtt, és kevergetve főzni kezdjük. Amikor a keverék sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg". A tölteléket felhasználás előtt kihűtjük.
Túrós: A hozzávalókat összekeverjük. (A pudingpor a sülés közben "fő meg".)

Rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veronika
Sportszelet
Sportszelet

1. a tészta hozzávalóit összegyúrjuk és egy tepsibe lapítjuk 2. egy kisebb edénybe a csokimáz hozzávalóit folyamatos kevergetés mellet főzzük 3. kihűlés előtt ráöntjük a csokimá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás, diós, meggyes trió
Almás, diós, meggyes trió

4 egész tojást robotgéppel habosra keverünk, 3/4-ed csésze kristálycukorral. majd 1/2 csésze étolajat adunk hozzá. Ezután fakanállal összekeverjük a többi hozzávalóval: 2 csésze fi...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Havas kifli
Havas kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tökös tekercs
Tökös tekercs

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Teríts egy konyharuhát a pultra ás bőségesen szórd meg porcukorral. Ezzel fogod feltekerni a tekercset, fontos,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk