30 dkg liszt
csipet só
2.e.k. cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojássárgája
1 e.k. rum vagy pálinka
2 dl habtejszín (nem kell felverni)
1 e.k. citromlé
.
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, a cukrokkal, a tojások sárgájával és a tejszínnel, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Amikor a tésztát összegyúrtuk, ketté vesszük, aztán egyiket a másik után jó vékonyra kinyújtjuk. Fölvágjuk derelyevágóval kb. 5-6 cm széles csíkokra, majd téglalap alakra. Minden téglalapot hosszában behasítunk, és az egyik hosszabb csücsköt áthúzzuk a nyíláson. Kis masniszerű formát kapnunk.
Jó bő, forró olajban kisütjük a kis tésztákat. Az olaj legyen forró, de ne égessen, a fánkoknak gyöngyözve kell sülniük benne. Ne tegyünk sokat egyszerre, mert megdagadnak kicsit. Papírtörlőkendőre szedjük ki, és egyből megszórjuk porcukorral.
A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd morzsold össze a vajjal. Öntsd hozzá a tejet, a tejfölt, add hozzá a tojássárgát és a cukrot. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal....
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit késes robotgépbe tesszük és morzsásra dolgozzuk, vagy gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni. Sütőpapírral bélelt tepsibe (40x40 cm) tesszük és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA dióbelet megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk az élesztős...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát összegyúrjuk, dagasztjuk, letakarva kelesztjük. .Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra és megkenjük az egészet vajjal, majd m...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes