menu

Családireceptkönyv.hu

Al­más­pite


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


HOZZÁVALÓK a tésztához:

40 dkg liszt (finomliszt, de még jobb, ha 15 dkg benne rétesliszt)
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje a tetejére
3-4 ek tejföl
10 dkg nádcukor, porrá őrölve
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 sütőpor
1 citrom lereszelt héja

HOZZÁVALÓK az almatöltelékhez:

1 ½ kg rétesalma (vagy más kemény húsú, savanykás alma) lereszelve
5 dkg nádcukor
1 ek őrölt fahéj
½ dl rum
1 citrom lereszelt héja
10 dkg mazsola
10 +5 dkg dió, durvára vágva

Elkészítés:


1. Mosd meg a mazsolát, és áztasd vízbe.

2. A hámozott, kicsumázott, lereszelt almát keverd össze a cukorral, és hagyd levet ereszteni. ½ óra múlva nyomd ki a levét (idd meg). Az almát keverd össze a fahéjjal, rummal, citromhéjjal, és párold szárazra. Tedd félre hűlni.

3. Állítsd össze a tésztát: keverd el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojás sárgákat, a tejfölt, cukrot, vaníliát, citromhéjat. Gyúrd kemény tésztává. A keménységét szabályozd a tejföllel.

4. Oszd el a tésztát 2 felé, és nyújtsd lapokká.

5. A nagyobbikat fektesd el egy kivajazott tepsibe. A széleit kicsit húzd fel.
6. Szórd meg 10 dkg vágott dióval. Hintsd meg a felpuhult, kinyomkodott mazsolával, majd oszd el rajta a kihűlt almatölteléket.

7. Fektesd rá a kisebbik tésztalapot. Kend be a tojásfehérjével, és szurkáld meg villával tetszés szerint. Hintsd meg a tetejét 5 dkg vágott dióval.

8. 180 Celsius fokra melegített sütőben süsd 30-35 percig. A teteje világos barnára süljön.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Ropogós epres rudacskák
Ropogós epres rudacskák

A lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Letakarva, hűtőszekrényben kb. 1 órán át pihentetjük. Ezalatt az epret megmossuk, kicsumázzuk...

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Porhanyós kifli – Mint a hókifli, csak ez sokkal egy
Porhanyós kifli – Mint a hókifli, csak ez sokkal egy

A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük a hűtőben. Majd nagy köröket szaggatunk, megtöltjük (lekvár, dió, mák, ki mit szeret), összegöngyöljük kifli alakúra, és forró sütőb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Almás vagy meggyes pite
Almás vagy meggyes pite

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Gyümölcsrizs (vegán)
Gyümölcsrizs (vegán)

Lénárt Gittától A Vegetáriánus Fesztiválon készítettem el ezt a finomságot (a fotók még korábbiak, tavasszal készültek) Végy egy adag gyümölcsöt, és vágd fel apró darabokra. Tegy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk