HOZZÁVALÓK a tésztához:
40 dkg liszt (finomliszt, de még jobb, ha 15 dkg benne rétesliszt)
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje a tetejére
3-4 ek tejföl
10 dkg nádcukor, porrá őrölve
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 sütőpor
1 citrom lereszelt héja
HOZZÁVALÓK az almatöltelékhez:
1 ½ kg rétesalma (vagy más kemény húsú, savanykás alma) lereszelve
5 dkg nádcukor
1 ek őrölt fahéj
½ dl rum
1 citrom lereszelt héja
10 dkg mazsola
10 +5 dkg dió, durvára vágva
1. Mosd meg a mazsolát, és áztasd vízbe.
2. A hámozott, kicsumázott, lereszelt almát keverd össze a cukorral, és hagyd levet ereszteni. ½ óra múlva nyomd ki a levét (idd meg). Az almát keverd össze a fahéjjal, rummal, citromhéjjal, és párold szárazra. Tedd félre hűlni.
3. Állítsd össze a tésztát: keverd el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojás sárgákat, a tejfölt, cukrot, vaníliát, citromhéjat. Gyúrd kemény tésztává. A keménységét szabályozd a tejföllel.
4. Oszd el a tésztát 2 felé, és nyújtsd lapokká.
5. A nagyobbikat fektesd el egy kivajazott tepsibe. A széleit kicsit húzd fel.
6. Szórd meg 10 dkg vágott dióval. Hintsd meg a felpuhult, kinyomkodott mazsolával, majd oszd el rajta a kihűlt almatölteléket.
7. Fektesd rá a kisebbik tésztalapot. Kend be a tojásfehérjével, és szurkáld meg villával tetszés szerint. Hintsd meg a tetejét 5 dkg vágott dióval.
8. 180 Celsius fokra melegített sütőben süsd 30-35 percig. A teteje világos barnára süljön.
A tészta hozzávalóit elmorzsoljuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és minimum 1 órát hűtőben pihentetjük. (előkészíthető akár előző nap is a tészta) A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elkésztéshez szükség lesz egy kerek üvegtálra. Keverjük össze a kávét, a porcukrot, és a forró vizet egy közepes edényben. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. Adjuk hozzá a li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összerázzuk valamilyen zárható edényben. Ha kész, összedolgozzuk az előzőleg kikevert alapany...
Elkészítési idő: 40-50 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit jól dolgozzuk össze, a meggyszemek kivételével. A meggyszemeket vegyük félbe, a jól összedolgozott tésztából diónyi golyókat formálunk, úgy hogy minden golyób...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű