HOZZÁVALÓK a tésztához:
40 dkg liszt (finomliszt, de még jobb, ha 15 dkg benne rétesliszt)
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje a tetejére
3-4 ek tejföl
10 dkg nádcukor, porrá őrölve
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 sütőpor
1 citrom lereszelt héja
HOZZÁVALÓK az almatöltelékhez:
1 ½ kg rétesalma (vagy más kemény húsú, savanykás alma) lereszelve
5 dkg nádcukor
1 ek őrölt fahéj
½ dl rum
1 citrom lereszelt héja
10 dkg mazsola
10 +5 dkg dió, durvára vágva
1. Mosd meg a mazsolát, és áztasd vízbe.
2. A hámozott, kicsumázott, lereszelt almát keverd össze a cukorral, és hagyd levet ereszteni. ½ óra múlva nyomd ki a levét (idd meg). Az almát keverd össze a fahéjjal, rummal, citromhéjjal, és párold szárazra. Tedd félre hűlni.
3. Állítsd össze a tésztát: keverd el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojás sárgákat, a tejfölt, cukrot, vaníliát, citromhéjat. Gyúrd kemény tésztává. A keménységét szabályozd a tejföllel.
4. Oszd el a tésztát 2 felé, és nyújtsd lapokká.
5. A nagyobbikat fektesd el egy kivajazott tepsibe. A széleit kicsit húzd fel.
6. Szórd meg 10 dkg vágott dióval. Hintsd meg a felpuhult, kinyomkodott mazsolával, majd oszd el rajta a kihűlt almatölteléket.
7. Fektesd rá a kisebbik tésztalapot. Kend be a tojásfehérjével, és szurkáld meg villával tetszés szerint. Hintsd meg a tetejét 5 dkg vágott dióval.
8. 180 Celsius fokra melegített sütőben süsd 30-35 percig. A teteje világos barnára süljön.
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, majd egy órát a hűtőben hagyjuk pihenni. Egy edénykében összekeverjük a cukrot a mogyoróval/dióval, illetve egy tálkában egy tojást...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojásokat, cukrot, a vaníliás cukrot, és a puha vajat (vagy margarint) elektromos habverővel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és a tejet, majd csomóm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint a porcukorral és a tojásokkal habosra kavarjuk. Egy másik tálban a lisztben elkeverjük a sütőport. A két részt összedolgozzuk. Egy órát a hűtőben pihentetjük. Amíg a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta elkészítése: A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és felhasználásig a fagyasztóba tesszük. A fehér tésztát is összegyúrjuk, majd 3 cipóra oszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű