Tésztához
50 dkg liszt
14 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
15 dkg zsír
2 egész tojás
2-3 evőkanál tejföl
Töltelékhez
2 kg alma (kb. 1,30 kg reszelt alma)
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál gríz
2 evőkanál zsemlemorzsa
Tetejére
1 tojás
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral. Amikor már jó morzsalékos, simára gyúrjuk a tojással és a tejföllel. A tésztát fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, és néhány perc várakozás után kicsavarjuk. Ezután hozzáadjuk a megmaradt cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a grízt.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket adagot akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 22x33 cm-es tepsit, amelyet alaposan kikenünk zsírral és kiszórunk liszttel. A tészta lapot megszórjuk a zsemlemorzsával, rátesszük az alma tölteléket, kinyújtjuk a másik tésztát is, és beborítjuk vele a tölteléket.
A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, éles késsel, rács alakban, éppen csak megkarcoljuk a tészta tetejét, majd egy villával, megszurkáljuk.
180 fokosra előmelegített sütőben kb.30 perc alatt pirosra sütjük.
A tíz tojásból nagy tepsiben piskótát sütök. Amikor kihűlt, a széleiből 5-5 cm-t levágok, szétcsipkedem, majd a töltelék hozzávalóival összekeverem. A piskótalapot keresztben kett...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyűtésztából 2 lapot sütni a tepsi hátán (gáz tepsi). töltelék Habosra kikeverni és a két lap közzé tölteni, hidegre tenni, másnap szeletelni (keskeny, téglalap), a tetejét porc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokoládét a margarinnal gőz felett simára olvasztjuk. A száraz hozzávalókat eldolgozzuk, így a liszthez adjuk a sütőport, a gesztenyelisztet, a kakaóport, a sót, és a kekszből 6...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KözepesA túrót, a porcukrot, a vanília kivonatot, a citrom reszelt héját és a tojások sárgáját összekeverjük, majd a mazsolát is hozzáadjuk. A tojások fehérjéből habot verünk és óvatosan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű