Egy nagyobb fazékba öntök 1 kg cukrot és 3 liter vizet felforralom, hogy a cukor elolvadjon.
Addig, ha világos gyümölcsöt rakok el ( alma, körte, birs, sárgabarack, őszibarack) minden üvegbe pöttyintek 2 szem sárga-méz negrót, vagy bármilyen világos szörpöt (bodza, narancs) löttyintek, kb. fél dl-t.
Ha piros vagy sötét gyümölcsöt rakok el, (meggy, szilva, cseresznye, szőlő) akkor málnaszörpöt, eperszörpöt öntök az üvegbe. Szóval a forró szirup alatt kicsi láng ég innentől. Ami gyümölcs éppen van, megmosom, belerakom amennyi a fazékba belefér, megkavarom, csak addig van a forró lében, míg elveszti a ” nyers színét”.
Szűrőkanállal a gyümölcsöket az üvegekbe merem, de a lé maradjon a fazékban, mert folyamatosan rakom bele a következő adag gyümölcsöt, amíg csak van. A lé mindvégig elég lesz :) Amikor már minden gyümölcs az üvegekbe került, akkor a levet szétöntögetem az üvegebe rakott gyümölcsre, nem kell telemerni, mert a gyümölcs enged ki magából lét. A tetejére rakok egy késhegynyi nátriumbenzoátot, celofán, kupak.
Amint a kupakot rácsavartam, akkor az asztalra konyharuhát terítek. kupakkal lefelé fordítva rakosgatom az üvegeket és egy pléddel betakarom. Így hagyom kihűlni, így vákumozódik, légmentesen záródik, évekig eláll.
Őszibarackot szoktam dióval, birssel, naranccsal, kiwivel , banánnal, fügével, elrakni, mutatós és finom.
Meggyet, cseresznyét málnával, eperrel. Szilvát meggyfa levéllel, rummal.
A céklát megmossuk és héjában megfőzzük (kb. 1,5-2 óra fedő alatt). Ha meghámozzuk, és úgy főzzük meg, akkor a főzőlevet is felhasználhatjuk. Főzés után karikákra vágjuk és ü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVegyünk egy üvegfalú tárolóeszközt, pl egy befőttesüveg ideális erre, vagy a fentebb látható tárolóedény. Ha ez megvan, akkor felvágjuk a vöröshagymát karikára meg a fokhagymát. Fo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat a cukorral, a sóval habosra keverni, majd hozzáadni a citromok levét és lereszelt héját is.(narancs és mandarinnal megbolondítani) Gőz felett, folyamatos keveréssel sű...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes