A croissant és a muffin keresztezése, bár szerintem a muffinból csak a tepsire volt szükség.
30 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 cs. szárított élesztő
5 dkg cukor
140 ml langyos víz
1/2 tk. só
12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
A vízben elkeverjük az élesztőt és 1 teáskanál cukorral és 10 percig pihentetjük. Közben átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Ezután belekeverjük az felfutott élesztőt, majd az olvasztott vajat és alaposan, de tényleg alaposan, mondom nagyon alaposan kidagasztjuk. :D
Egy tálat kivajazunk, beletesszük a rugalmas, simára dagasztott tésztát és duplájára kelesztjük. Nem írok időt, mert ebben a melegben sokkal kevesebb idő kell hozzá.
Amikor szépen meghízott, 6 részre vágjuk és egyenként gömbölyítjük őket. Kb. 10 percig pihentetjük a gombócokat.
Ezután egyenként nagyon hosszúra és nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát.
Megkenjük vajjal és szorosan feltekerjük a tésztát, miközben kicsit kiféle nyújtjuk a tekercset.
Megint pihenni hagyjuk a tésztát. Egy jó nagy késsel, amit nem árt megvajazni, hosszában kettévágjuk, tehát lesz 12 db hosszú, félbevágott kukacunk. :) A kukacokat feltekerjük, mint egy brióst és a muffin sütő mélyedéseibe tesszük őket.Úgy tekerjük, hogy a vágott szél kifelé nézzen, így lesz szép leveles a sütink.
Megint pihentetjük a sütiket, amíg jól belehíznak a lyukakba. Addigra bemelegítjük a sütőt jó forróra.
20 perc alatt megsülnek a cruffinok, de kb. 10 perc után takarjuk le őket papírral, hogy nem égjen meg a teteje.
Rácsra szedjük és hagyjuk egy kicsit hűlni őket. Addig nyomózsákba tesszük a kedvenc lekvárunkat, én szamóca és baracklekvárt használtam. Hogy könnyebb legyen megtölteni őket egy evőpálcika (vagy bármi vékony pálca) segítségével egy kis lyukat szúrunk a közepébe. Megtöltjük a lekvárral, megszórjuk porcukorral és nézzük hogy tünteti el a család pillanatok alatt az isteni finom süteményt.
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 per...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mézes lap hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. A lapokat egyenlént kb 22*38 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egy ekkora tepsi hátán kisütjük előmelegített sütő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet apróra tördeljük, majd a lap többi hozzávalójával együtt tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát kettőbe osztjuk és a felét egy sütőformába simítjuk. A hab...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű