Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Csokis mézes-krémes


Írta:

Elk. idő: 2-3 óra
Adag: 1 tepsi
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához:

5 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg méz
4 evőkanál tej
1 tojás
40 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

A krémhez:

5 dl tej
10 dkg gríz
fél vaníliarúd belseje
csipet só
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
baracklekvár

A mázhoz:

2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál porcukor
kb. 3 evőkanálnyi víz
4 evőkanál olaj

Elkészítés:


A tésztához először összemelegítettem a margarint, a cukrokat, a mézet és a tejet, forrnia nem szabad! Amikor a cukor elolvadt, levettem a kislábost, hozzákevertem a tojást, kihűtöttem. A liszthez hozzátettem a sót, a szódabikarbónát és a kakaót, összekevertem, majd ebbe öntöttem bele a hideg folyékony elegyet. Összedolgoztam, hideg helyre tettem pihenni.

Közben elkészítettem a krémet. A tejet csipet sóval és a vanília kikapart belsejével felforraltam, keverés közben beleszórtam a grízt, készre főztem, kihűtöttem.
Robotgéppel összekavartam a margarint és a porcukrot habosra, a kihűlt grízt is beletettem, alaposan összedolgoztattam, félretettem.

Kivettem a tésztát a hűtőből, négyfelé osztottam. Kicsit lisztes deszkán a tésztát - sütőpapír segítségével - 21x35 cm-es méretre nyújtottam, tepsi hátán megsütöttem előmelegített 180 fokos sütőben, egy lap sütése 5-7 percig tartott. A lapok kivétel után pillanatok alatt kihűlnek, lehet hamar tölteni.

Az 1. lapot a krém harmadával megkentem. A következő lap alját lekvárral kentem meg, ráborítottam ezzel a felével a krémes lapra, majd erre kentem a következő harmad adag krémet, és így tovább. A negyedik lapnak természetesen csak az alját kentem meg a lekvárral, a tetejére csokimáz került.

A mázhoz a kakaót, a cukrot és a vizet összekevertem, majd kisebb lángon összeolvasztottam, hogy kicsit folyós legyen. Ehhez kanalanként kevertem hozzá az olajat, miden kanál után jól eldolgozva és vigyázva, hogy a máz fel ne forrjon. Amikor készen volt, a sütemény tetejére borítottam és széles késsel elkentem, hogy mindenhová jusson. Az olajtól gyönyörű fényes lett a máz.
A legnehezebb rész ezután következett: jó fél napra hideg helyre tettem, hogy a lapok megpuhuljanak. Közben többször benéztem a hűtőbe gyönyörködni benne...

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tiborné
Krém készítése
Krém készítése

A tojásokat tegyük egy tálba, keverjük össze a cukorral és a liszttel. Adjuk hozzá a tejet és folyamatosan kevergetve, lassú tűzön főzzük fel. Mikor krémes állagú, vegyük le a tűzh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vaníliapudingos szelet
Vaníliapudingos szelet

A lisztet elmorzsoljuk a rámával, majd a többi hozzávalót is beletesszük. Jól összegyúrjuk, négy részre osztjuk. Jó vékony lapokat nyújtunk mind a négy gombócból. Előmelegített 16...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ani44
Madártej krém süteménybe
Madártej krém süteménybe

A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel, a tejjel felfőzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a margarin és a porcukor könnyű, krémesre kevert elegyével.

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós krémes lisztnélkül
Diós krémes lisztnélkül

Hozzávalók: 6 tojásfehérje 6 evőkanál cukor 6 evőkanál darált dió vaníliaaroma A krémhez: 6 tojássárgája 10 evőkanál cukor 375 g vaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk