Hozzávalók 12 szelethez, 20 cm-es tortaformához
a piskótához:
2 dkg fehér tönkölyliszt
2 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 dkg nyírfaporcukor
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
4 tojás
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet só
a narancsos mascarponekrémhez:
2 narancs leve
1 dkg nyírfacukor
10 dkg mascarpone
a csokoládés krémhez:
5 dkg ét- vagy diabetikus csokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
75 ml habtejszín
a narancskrémhez:
2 nagy narancs leve és reszelt héja (kb. 2,5 dl narancslé)
3,25 dl habtejszín
15 dkg mascarpone
7,5 dkg nyírfaporcukor
2,5 dkg zselatin
a mázas narancshoz (elhagyható):
3 narancs
1,5 dkg nyírfacukor
a díszítéshez:
12 kisebb babérlevél
2-3 dkg ét- vagy diabetikus csokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
A tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, és óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Adagonként belekeverjük az átszitált, szódabikarbónával, sóval és kakaóporral elvegyített liszteket. A sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
A narancslevet közepes lángon addig forraljuk, amíg szirupossá sűrűsödik. Ez mintegy 20 percet vesz igénybe, és kb. negyedannyi lesz a térfogata. Hozzáadjuk a cukrot (ha elég édes a narancs, ezt a lépést kihagyhatjuk), langyosra hűtjük, majd elvegyítjük a mascarponéval. A kihűlt tortalapot a tortasütő forma aljára helyezzük, eloszlatjuk rajta a mascarponés krémet. 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, és beletesszük a csokoládét. Megvárjuk, amíg teljesen feloldódik benne, majd félretesszük hűlni. A 30 perces hűtési időt követően a még folyós állagú csokoládékrémet óvatosan eloszlatjuk a mascarponés rétegen, és az egészet ismét hűtőbe tesszük 30 percre.
A narancskrémhez a mascarponét elvegyítjük a cukorral, 2 dl narancslével és a narancshéjjal. A tejszínt lágy habbá verjük. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk a maradék narancslé és 1,5 dl víz keverékében, majd a mascarponéhoz keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínt.
A torta köré helyezzük a papírral kibélelt tortagyűrűt, és a tejszínkrémet óvatosan a csokoládés rétegre öntjük. Hűtőben pihentetjük legalább 2-3 órát vagy 1 éjszakát.
A díszítéshez a csokoládét vízfürdő fölött megolvasztjuk. Ecsettel rákenjük a babérlevelek fonákjára, ügyelve, hogy legalább 1-1,5 mm vastagon kerüljön rájuk, különben eltörnek a díszek. Hűtőbe tesszük dermedni. Még hidegen óvatosan (esetleg gumikesztyűt használva) lehúzzuk a csokoládéról a leveleket. Az étcsokoládédíszeket tálaláskor a tortára helyezzük.
A szirupos narancshoz 2 narancs levét kifacsarjuk, ezt is sűrűsödésig főzzük. Elvegyítjük a cukorral. A harmadik narancsot vékonyan felkarikázzuk, és kevés víz hozzáadásával kb. 5 percig pároljuk. Ennyi idő alatt enyhén összeesnek a narancskarikák, a héjuk hajlékonnyá válik. Leszűrjük, és a narancssziruppal együtt a torta mellé kínáljuk.
Tipp: a narancskrémet és a szirupos narancsot megbolondíthatjuk kevés narancslikőr hozzáadásával.
1 szelet 297 kcal, és 19 g szénhidrátot tartalmaz.
A tésztához a tojásokat a cukorral jó habosra felverjük. Ezután mehet bele a liszt, a só, a kakaópor, a sütőpor, a szódabikarbóna és tej, az olaj is. Sima masszát keverünk belőle....
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűBekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral legalább 10 percen keresztül, majd beleöntjük a vizet és az olajat. A sütőporral elkevert lisztet kézi habve...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: Az élesztőt a langyos tejen összemorzsoljuk, befedjük és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot, a rumot é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű