Nézzük tehát, a görögdinnye héjból készített pazar dulcsácát:
Egy 7 kilós görögdinnye héját (miután megettük a piros, édes belét) megszabadítottam a zöld héjától, nem maradt más csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágtam és főni tettem egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os ecetet öntöttem. Több mint 2 órát főztem, amíg a héjkockák megpuhultak és áttetszővé váltak.
Leszűrtem, átmostam hideg vízben és kinyomkodtam.
1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. Mivel nekem 80 dkg héjam volt, hát 80 dkg cukrot használtam. A cukrot sziruppá főztem 4 dl vízzel ( 1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntöttem a dinnyehéjakat, hozzáadtam 1 citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. Egy órát főztem még, ezalatt a dinnyehéjakat átjárta a vaníliás cukorszirup és egyre áttetszőbbé váltak. Néha-néha megkevergettem!
Aztán félrehúztam a tűzről, kissé kihűtöttem, hozzáadtam fél csomag 3:1-ben zselésítőport, majd újra forraltam még 5 percig.
Ebből a mennyiségből 3 darab 4 dl-es üveg aromás dulcsáca lett. Az íze? Semmihez nem hasonlítható, nagyon finom édesség.
A zöldségeket tisztítsd meg és géppel reszeld le A hagymát, fokhagymát, petrezselyem zöldet vágd apróra Terítsd el sütőpapírokon és tedd ki a tűző napra aszalódni (gézzel takard...
Elkészítési idő:A vízben a cukrot felforralom bele rakom a citromsavat és a Nátrium benzonátot. Ezután a bodza virágokat is belerakom megvárom még rottyan egyet és hagyom benne kihülni. Amikor kih...
Elkészítési idő: 2x fél óraMariann Szakály Az uborkát idén már 80/20.on fogom eltenni. Karesz Évi Elkészíted a kovászost ahogy szoktad majd átszűröd a levet, az uborkát kisebb üvegekbe teszed, mehet rá a lé...
Elkészítési idő:Egy nagyobb sütőtököt megfosztunk a héjától, a magoktól, és felkockázzuk. Mérjük le, a fenti adatok nekem 1,2 kg-hoz voltak elegendőek, de a főzés közben még alakíthattok az ízvilá...
Elkészítési idő: