Családireceptkönyv.hu

Dinnyehéj dulcsáca


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Nézzük tehát, a görögdinnye héjból készített pazar dulcsácát:
Egy 7 kilós görögdinnye héját (miután megettük a piros, édes belét) megszabadítottam a zöld héjától, nem maradt más csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágtam és főni tettem egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os ecetet öntöttem. Több mint 2 órát főztem, amíg a héjkockák megpuhultak és áttetszővé váltak.

Elkészítés:


Leszűrtem, átmostam hideg vízben és kinyomkodtam.
1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. Mivel nekem 80 dkg héjam volt, hát 80 dkg cukrot használtam. A cukrot sziruppá főztem 4 dl vízzel ( 1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntöttem a dinnyehéjakat, hozzáadtam 1 citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. Egy órát főztem még, ezalatt a dinnyehéjakat átjárta a vaníliás cukorszirup és egyre áttetszőbbé váltak. Néha-néha megkevergettem!
Aztán félrehúztam a tűzről, kissé kihűtöttem, hozzáadtam fél csomag 3:1-ben zselésítőport, majd újra forraltam még 5 percig.
Ebből a mennyiségből 3 darab 4 dl-es üveg aromás dulcsáca lett. Az íze? Semmihez nem hasonlítható, nagyon finom édesség.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
Darabos eperlekvár gyümölcscukorral
Darabos eperlekvár gyümölcscukorral

Az eperről eltávolítottam a szárát, és alaposan megmostam. Viszonylag nagy szemek voltak, ezért négyfelé vágtam, és ráöntöttem a cukrot. Egy napig állni hagytam, majd leöntöttem a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Menta lekvár:
Menta lekvár:

A mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk. A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk. Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tessz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judy
Szeder lekvár
Szeder lekvár

Ha mag nélküli változatot szeretnél készíteni, akkor cukor nélkül tedd fel főni, 40 perc után botmixerrel tört össze és passzírozd le). A zselésítő anyag a mag körül szokott lenni,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk