menu

Családireceptkönyv.hu

Elefánt könnycsepp


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 14 szelet
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskótához

4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1.3 csipet só
168 g kristálycukor
140 g búzaliszt (BL55)
4 evőkanál víz
2.7 evőkanál kakaópor - holland
9.7 g sütőpor

A töltelékhez

28 g pudingpor (vaníliás)
210 ml 2,8%-os tej
140 g vaj
140 g porcukor
1.3 evőkanál kakaópor - holland
1.3 db banán (meghámozva)

A csokimázhoz

140 g étcsokoládé (60%-os)
70 g vaj

Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával.
A tojássárgákat, és a cukrot habosra keverjük.
A cukros sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a vizet és a sütőport, majd alaposan kikeverjük.
A masszába forgatjuk a tojásfehérje habot, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tepsi mérete 20x30 cm és 5 cm magas. 180 C fokos sütőben 20 percig sütjük. A sütés ideje és hőfoka sütőfüggő, érdemes időnként ellenőrizni.
Az elkészült piskótalapról eltávolítjuk a sütőpapírt. Egy másik, tiszta sütőpapírba, vagy nedves konyharuhába csomagolva a keskenyebb oldaláról indulva feltekerjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nekem erre a célra a sütőpapír vált be a legjobban.
A krémhez összefőzzük a pudingport és a tejet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy keverőtálba tesszük a puha vajat, a porcukrot és a vanília pudingot, majd alaposan kihabosítjuk.
A kihűlt piskótalapot kiterítjük, majd rákenjük a krém felét.
A maradék krémhez adjuk a kakaóport, alaposan összekeverjük, majd rásimítjuk a fehér krémre.
A banánt a piskóta méretére vágjuk, a keskenyebb oldal szélére helyezzük.
Óvatosan feltekerjük.
A csokimázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét a vajjal. Kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan bevonjuk vele a rácsra helyezett piskótatekercset. Pár órára hűtőbe tesszük a süteményt.
Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk az elkészült elefánt könnycseppet.

Trükkök, tippek, praktikák:



Teljes elkészülési idő
30 perc az előkészület, 20 perc a sütés, 20 perc a hűlés, 30 perc az összeállítás
100 perc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Fruzsina
Gesztenyés szelet
Gesztenyés szelet

Szögelets piskótalapot sütünk. Krém: 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 20 dkg porcukor. Ezt gőz fölött habosra keverjük (vigyázzunk, hogy ki ne cukrosodjon!) Ha kihűlt, beleteszünk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenyés kókusztekercs sütés nélkül
Gesztenyés kókusztekercs sütés nélkül

A cukkinit hámozd meg, vágd kockára és tedd egy kis fazékba, öntsd hozzá a vizet, a citromlevet és lefedve főzd kb 5-10 percig, amíg kicsit megpuhul. Még forrón pürésítsd a főzőlév...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar MÉZES KALÁCS
MÉZES KALÁCS

A mézet, vajat, cukrot és a tejet összemelegítjük. A többi hozzávalót keverőtálba tesszük, majd hozzáöntjük a felmelegített anyagot. Jól összekeverjük, nagyon ragacsos masszát ka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tökös-mákos rétes szederrel és mézes tejföllel
Tökös-mákos rétes szederrel és mézes tejföllel

A két réteslapot beolajozzuk, majd kettéhajtjuk. A sütőtököt lereszeljük és kavargatva puhára pároljuk. Hozzáadunk 4 evőkanál mézet, a darált mákot, az egyik vaníliás cukrot, a res...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk