6 tojás
1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
kétharmad bögre kristálycukor (12 dkg)
negyed bögre egész mák (3 evőkanál)
krém
2 tojássárgája
2 citrom leve és lereszelt héja
kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)
1 közepes dobozos mascarpone (250 g)
háromnegyed bögre habtejszín (2 dl, nem felverve)
A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 180 fokra.
Egy nagy gáztepsit, kb. 30*35 centiset, kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor felét, amivel kemény habot verünk.
A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk, szép világosra, majd a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal belekeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet és a mákot, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
Beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsinkbe, majd szépen elsimítjuk, igazítjuk a tetejét.
Nagyjából 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha elkészült, akkor egy enyhén nedves konyharuhára borítjuk, hagyjuk így öt percet állni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, a hosszabbik felénél fogva feltekerjük, és hagyjuk így kihűlni.
Míg hűl, elkészítjük a krémünket.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, valamint a citrom levével és héjával, majd lassú tűzön forraljuk, folyamatos kevergetés közben, úgy nagyjából tíz percig, míg picit be nem sűrűsödik.
Ezután belekeverjük a mascarpone-t is, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, akkor mixerrel kihabosítjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
Ezután a krém bő háromnegyedét egyenletesen rákenjük a kitekert piskótánkra, majd ismét feltekerjük, ezúttal töltve! Lazán tekerjük, nem szabad kinyomni belőle a krémet! A hajtás alulra, vagy picit féloldalra kerüljön!
A maradék krémmel szépen bevonjuk a tekercsünket, a tetejét megszórjuk egész mákszemekkel, vagy ízlés szerint díszítjük, majd letakarva a hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára,
krém
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal, majd lassú tűzön kevergetve besűrítjük.
. Hozzáadjuk a mascarponét és hagyjuk kihűlni, ha kihűlt kézi mixerrel felhabosítjuk. A tejszínből kemény habot verünk és lazán beleforgatjuk a krémbe, a kitekert piskótára egyenletesen rákenjük, - hagyunk egy keveset a bevonásra - majd újra feltekerjük. A megmaradt krémmel körbekenjük a piskótatekercset és díszítésként megszórjuk mákkal.
A sütit egy-két nappal a tálalás előtt készítsük el, úgy lesz a legfinomabb, és könnyen szeletelhető!
az élesztöt felfuttatjuk és a tészta hozzávalóit ősszekeverjuk jó kidolgozzuk -kelni tesszük -a tésztát kelesztés után kinyujtjuk -olvasztott vajjal megkenjük -megszorjuk cukor...
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: NehézEzeket alaposan összekeverjük, beletöltjük egy csatos üvegbe, és a kamra polcán tartjuk. Ebédhez előkapjuk, majd egy bögre palacsintaport összekeverünk egy bögre tejjel, egy toj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikavarjuk a cukorral. A csokoládét felolvasszuk, belekeverjük a vajat és kihűtjük, majd összedolgozzuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral. A tojásfehérjét habosítsuk fel. A vajas keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjét és jól keverjük el. Adjuk hozzá a liszt...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű