menu

Családireceptkönyv.hu

465.Citromkrémes mákos rolád


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


6 tojás
1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
kétharmad bögre kristálycukor (12 dkg)
negyed bögre egész mák (3 evőkanál)

krém
2 tojássárgája
2 citrom leve és lereszelt héja
kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)
1 közepes dobozos mascarpone (250 g)
háromnegyed bögre habtejszín (2 dl, nem felverve)

Elkészítés:


A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 180 fokra.
Egy nagy gáztepsit, kb. 30*35 centiset, kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor felét, amivel kemény habot verünk.
A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk, szép világosra, majd a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal belekeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet és a mákot, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
Beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsinkbe, majd szépen elsimítjuk, igazítjuk a tetejét.
Nagyjából 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha elkészült, akkor egy enyhén nedves konyharuhára borítjuk, hagyjuk így öt percet állni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, a hosszabbik felénél fogva feltekerjük, és hagyjuk így kihűlni.
Míg hűl, elkészítjük a krémünket.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, valamint a citrom levével és héjával, majd lassú tűzön forraljuk, folyamatos kevergetés közben, úgy nagyjából tíz percig, míg picit be nem sűrűsödik.
Ezután belekeverjük a mascarpone-t is, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, akkor mixerrel kihabosítjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
Ezután a krém bő háromnegyedét egyenletesen rákenjük a kitekert piskótánkra, majd ismét feltekerjük, ezúttal töltve! Lazán tekerjük, nem szabad kinyomni belőle a krémet! A hajtás alulra, vagy picit féloldalra kerüljön!
A maradék krémmel szépen bevonjuk a tekercsünket, a tetejét megszórjuk egész mákszemekkel, vagy ízlés szerint díszítjük, majd letakarva a hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára,

krém
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal, majd lassú tűzön kevergetve besűrítjük.
. Hozzáadjuk a mascarponét és hagyjuk kihűlni, ha kihűlt kézi mixerrel felhabosítjuk. A tejszínből kemény habot verünk és lazán beleforgatjuk a krémbe, a kitekert piskótára egyenletesen rákenjük, - hagyunk egy keveset a bevonásra - majd újra feltekerjük. A megmaradt krémmel körbekenjük a piskótatekercset és díszítésként megszórjuk mákkal.

Trükkök, tippek, praktikák:


A sütit egy-két nappal a tálalás előtt készítsük el, úgy lesz a legfinomabb, és könnyen szeletelhető!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lenmaglisztes Isler cukormentes sárgabarack lekvárra
Lenmaglisztes Isler cukormentes sárgabarack lekvárra

A diót a korpával egy kávédarálóba tesszük és ledaráljuk,majd az eritritet is porrá őröljük.Ezután a tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy tálban majd 1 órára hűtőbe tesszük. Ezut...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsákai
Túrós kifli vanília öntettel
Túrós kifli vanília öntettel

A kiflit felkarikázom, majd beleteszem egy tálba, ráöntom a 2 dl tejet, kicsit megforgatom, hogy mindegyiket érje. Ezután egy jénaiba pakolom sorba. A túrót ízesítem cukorral és ci...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrógombóc gránátalmás tejföllel
Túrógombóc gránátalmás tejföllel

A hozzávalókat jól összedolgozni. 3 órára a hűtőbe tenni. Majd vizes kézzel kis gombócokat formázni, forró vízben kifőzni. Ha feljönnek a víz tetejére, kiszedni. Mindjárt pirított...

Elkészítési idő: 0,5 óra + 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Poharas feketeerdő desszert
Poharas feketeerdő desszert

A túrót összetörjük villával, jól elkeverjük a joghurttal, vaníliás cukorral, cukorral és a citromlével. Ha babapiskótát használunk, azt kb. 3 részre tördeljük - piskóta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk