1kg csirke husi a robotgép késével aprítom ,majd tettem bele apróra vágott füstölt tarját ,erőspaprikát egy vékony csík petrezselyem zöld ,fokhagyma és kész . Aztán az egészet egy folpackra teszem és mint a fasírtot eligazítom rajta .A folpack két végét megtekerem szorosra ,mint a szaloncukrot ,és kész is .Fogom az egészet és egy formába helyezem olyan magas legyen mint a husi azt felengedem vízzel és160 fokra felmelegített sütőbe 45 percre .Kiveszem mikor kész és ennyi is . Megy a hűtőbe és este lehet enni . Ha kétfelé vesszük az egyik lehet paprikás-fokhagymás.
Magunk is készíthetünk otthon sonkát, sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk. A házilag készült sonkában, azon túlmenően, hogy tudjuk, mit tartalmaz, az a legjobb, hogy ízlésünknek megfelelően használhatunk különféle zöldségeket és fűszereket.
Idény szerint készülhet paprikával, borsóval, sárgarépával, gombával, stb., ízesíthetjük petrezselyemzölddel, szemes vagy őrölt borssal, fokhagymával vagy mindezekkel vegyesen.
Hozzávalók 20 x 10 cm-es formához
Csirkemell sonka
70 dkg csirke- vagy pulykamell
10 dkg vékonyra szeletelt gépsonka
2 dl tejszín
2 tojásfehérje
petrezselyemzöld
1 piros kaliforniai paprika
1 kávéskanál só
fél gerezd fokhagyma pépesítve
Megmossuk és felkockázzuk a csirkemellet, majd a tejszínnel és a tojásfehérjével aprítógépben pépesítjük.
Ha nincs aprítógépünk, nagyobb teljesítményű botmixert is használhatunk.
A húspépbe keverjük a felkockázott paprikát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, és a fokhagymát.
Ízlés szerint más fűszereket és zöldségféléket is használhatunk.
Vékonyan kikenjük olajjal a formát, majd kibéleljük a gépsonkával.
Belesimítjuk a masszát, visszahajtjuk a gépsonka lelógó széleit, és befedjük olajjal vékonyan megkent alufóliával.
Nagyobb tepsibe helyezzük a formát, amit 2/3 részig megtöltünk vízzel. 170 fokos sütőben 1 órát pároljuk. A párolás végén a formát kiemeljük a tepsiből, valamilyen nehezéket ( pl. 1 kg bontatlan csomagolású liszt, cukor, stb. ) helyezünk a sonka tetejére, és így hűtjük ki.
Hidegen azonnal szeletelhető, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A csirkemellet hosszában kettőbe vágjuk, így négy vékony szelet hús lesz. Átkenjük mindkét oldalukat a fűszerekkel. A vajat felmelegítjük és a húsok minkét oldalát aranybarnára...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkecombokat megmossuk és egy tálba tesszük. A zúzott fokhagymát a mustárba keverjük és hozzáadjuk az olajat is és a fűszereket. Ezzel átkenjük a combokat és felöntjük a sörrel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagyma és fokhagyma pirítása után mehet hozzá a hús, mikor fehéredni kezd, sózom, borsozom, hozzáöntöm a paradicsompürét. Mire a hagyma szétfő, a hús is kellő állagú lesz. Fűszer...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű