Hozzávalók a tésztához:
(26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
50 dkg átszitált sima liszt
2 dkg friss élesztő
kb. 4 dl langyos tej
5 dkg puha vaj
5 dkg kristálycukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
A töltelékhez:
25 dkg túró (nálam a szárazabb)
1 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál frissen facsart citromlé
3 evőkanál kristálycukor
5 dkg mazsola
+ mogyorókrém
+ a tetejére 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a puha vajat, a felfuttatott élesztőt + még annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Bedagasztjuk, és letakarva duplájára kelesztjük.
2. A túrós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
3. A tésztából 3 egyenlő nagy gombócot és 3 egyenlő pici gombócot formálunk. A nagyobbakat egyenként kinyújtjuk vékonyra (kb. 3 mm vastagra) - keskeny, de hosszú téglalap alakúra. Két téglalapot egyenletesen megkenünk a túrós töltelékkel, a harmadik lapot pedig mogyorókrémmel. (úgy szoktam tölteni, hogy csak 2/3-ad részére teszek tölteléket, felcsavarásnál a felső 1/3 részét szabadon hagyom, így sütés közben a töltelék szinte ki sem folyik). Feltekerjük a töltelékes téglalapokat, mint a bejglit (alsó részüket + a két végét összenyomkodjuk, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék) és a 3 hosszú rudat összefonjuk. A fonatból koszorút formázunk, beletesszük a kivajazott/lisztezett tortaformába.
4. A három kis gombócból fészkeket készítünk, melybe kis mélyedést csinálunk, ebbe teszünk alufólia gombócokat, majd a fészkeket a kalácskoszorúra helyezzük. Kelesztjük még a tésztát kb. 20 percig - addig előmelegítjük a sütőt kb. 100 fokra. Lekenjük a tetejét a tojássárgás tejjel.
5. Majd 180 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. Ha szépen sül a teteje, a sütési idő felénél betakarjuk alufóliával és így sütjük tovább. (Nálam 40 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegű.)
6. Ha megsült a kalács, néhány perc után kivesszük a formából, valamint a fészkekből eltávolítjuk az alufólia gombócokat és belehelyezzük a hímes tojásokat.
Tipp: Az eredeti recept töltelék nélkül van, nyugodtan lehet úgy is készíteni. Valamint tortaforma helyett kalácsformába is süthetitek.
" A hagyományőrző dagasztás fortélyai:
A Jászságban a háziasszonyok úgy dagasztották régen a kalácsot, hogy 3-4 szem búzát beledagasztottak - akkor volt kész a dagasztás, amikor a búzaszemek kiperegtek a tésztából. A kislányoknak 9 éves korukra már tudniuk kellett dagasztani. Édesanyjuk a liszt közé keverte a búzaszemeket, és ha a leányzó ki tudta pattogtatni a szemeket dagasztás közben, akkor felnőttnek nyilvánították, azaz olyan lánynak, aki már legény után nézhet."
A vizet felforralom az olajjal,vanília cukorral,sóval ha forr hozzá rakom a lisztet ,akkor jó ha elválik az edény falától,és rezgősé nem válik.Hideg edénybe rakom pár percet várok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEiweiß steif schlagen, dabei nach und nach Zucker, Vanillezucker, Zitronensaft einrieseln lassen. Kokosraspel vorsichtig unter den Eischnee heben. Die Makronenmasse in ein Sprit...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtészta A csokoládét felolvasztjuk gőz fölött. A vajat, kakaóport, cukrokat hozzátesszük. Majd a 3 tojással is alaposan elkeverjük. A végén szitáljuk bele a liszttel elkeve...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű