50 dkg liszt
3 dl tej
10 + 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 + 1 teáskanál só
1/2 kávéskanál fokhagymasó
1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika
néhány csipet őrölt (fehér) bors
néhány csipet őrölt (fehér) bors 5 dkg reszelt sajt
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tetején vastag, halványbarna hab képződik. Ezután a liszthez öntjük, beleszórunk 1 teáskanál sót, belerakunk 10 dkg puha vajat. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kb. egy órára félretesszük kelni.
A megmaradt sót, a fokhagymasót, a pirospaprikát, a borsot és a reszelt sajtot összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra és nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk. Nagyon vékonyan bekenjük a maradék 10 dkg vaj harmadával, és egyenletesen megszórjuk a fűszeres sajt harmadával. Ezután a tésztát balról jobbra, jobbról
balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.
A vajjal kenést, fűszerrel való szórást és hajtogatást még kétszer megismételjük, majd a tésztát ismét pihentetjük. Kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, azután 10 cm hosszú, másfél cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített, 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Egy dl langyos, cukros tejen az élesztőt felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olvasztott margarint, kacsazsírt, joghurtot, 2 egész tojást, 10 dkg reszelt sajtot, áttört túrót, kovászt, maj...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: Könnyű1.Krumplit megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük, 1 tk. sóval és az olvasztott vaj felével összekeverjük. 2.Élesztő+cukor+langyos tej 3.Liszt+1 kiskanál sót elkeverjük, ebbe beleme...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: Közepeshttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=1510385415683897&set=p.1510385415683897&type=3&theater&ifg=1
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa tésztát kétfelé vettem és két részletben kentem rá a tölteléket, és nem trapézra, hanem inkább háromszögekre vágtam. Igaz, így feldőltek, és kicsit összesültek, de valami isteni...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű