Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Fűszeres stangli


Írta:

Elk. idő: 1.5 óra
Adag: 1 tepsi
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
3 dl tej
10 + 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 + 1 teáskanál só
1/2 kávéskanál fokhagymasó
1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika
néhány csipet őrölt (fehér) bors
néhány csipet őrölt (fehér) bors 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:


Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tetején vastag, halványbarna hab képződik. Ezután a liszthez öntjük, beleszórunk 1 teáskanál sót, belerakunk 10 dkg puha vajat. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kb. egy órára félretesszük kelni.

A megmaradt sót, a fokhagymasót, a pirospaprikát, a borsot és a reszelt sajtot összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra és nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk. Nagyon vékonyan bekenjük a maradék 10 dkg vaj harmadával, és egyenletesen megszórjuk a fűszeres sajt harmadával. Ezután a tésztát balról jobbra, jobbról
balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.

A vajjal kenést, fűszerrel való szórást és hajtogatást még kétszer megismételjük, majd a tésztát ismét pihentetjük. Kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, azután 10 cm hosszú, másfél cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített, 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Paleo szezámmagos rúd
Paleo szezámmagos rúd

A száraz és nedves hozzávalókat összekevertem, majd a kettőt összegyúrtam. Hagytam pihenni 20 percig, majd lisztezett szilikon lapon lazán átgyúrtam. Majd 1 cm vastag 24 x 26 cm-es...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hanna
Sajtos karfiolpogácsa
Sajtos karfiolpogácsa

1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Olajozz ki egy muffin sütőt. 2. Egy nagy fazék fölé tégy gőzölő fémkosarat, és önts az aljára 3-5 cm-nyi vizet. Tedd a kosárba a karfio...

Elkészítési idő: 150 perc
Nehézség: Közepes
share
Finom vajas pogácsa, bögrésen
Finom vajas pogácsa, bögrésen

1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Sajtos kifli
Sajtos kifli

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt, a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk