1/2 kg liszt
25 dkg (1 csg) margarin
2 tojás
2 ek ecet
2-3 kk só (ízlés szerint - én speciel 4-et tettem bele)
1 kis pohár tejföl
szezámmag vagy reszelt sajt (megintcsak ízlés szerint)
A margarint a liszttel és a sóval elmorzsolom.
Az egyik tojást szétválasztom, a fehérjét elteszem, a többi tojást a tejföllel és az ecettel elkeverem, majd hozzáadom a margarinos liszthez és tésztává gyúrom. Kb 1/2 cm vastagra kinyújtom (az eredeti recept 1 cm vastagot ír) - lehetőleg minél szögletesebbre. Az eltett tojásfehérjét kicsit felverem, bekenem vele a kinyújtott tésztát, rászórom a szezámmagot vagy a reszelt sajtot, majd csíkokra vágom (ki milyenre szereti, én kb. 8-10 cm hosszú, 1 cm szélesekre igyexem elvágni, a képeken látszik, hogy ez nem mindig sikerül) és olajjal kikent tepsibe rakosgatom, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm. (Én konkrétan tovább, mert imádom, ha nagyon megsül - ld. kép!) A recept szerinti mennyiség kb. 2 tepsiben fér el. Az eredmény ropogós-omlós, nagyon finom. (Hozzáfűzés: a "kk" nálam kávéskanál! Fontos. Nehogy elsózzátok!)
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt 1 kanál cukorral és a sóval. A tésztát összegyúrjuk, majd a tetejét 5 dkg vajjal megkenjük, Utána 3-szor h...
Elkészítési idő: félóra Nehézség: KönnyűAz összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, az egyik felét nagyon vékonyan, alaposan kenjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrom, 1 éjszaka pihentetem hűtőbe. Másnap kisodrom nem vékonyra. Tojássárgájával megkenem, sajttal megszórom a rudakra vágott tésztát, és 200 fokon szép pir...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kókuszzsírt kissé megolvasztottam, a nyers céklát lereszeltem, majd minden hozzávalót a késes aprítóba tettem, és ez szépen el is végezte a munka piszkos részét helyettem. Ennek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű