Családireceptkönyv.hu

Házi ketchup, sült paradicsomból


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2-3 kg paradicsom
3 fej vöröshagyma (közepes méretű)
4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olíva olaj
ízlés szerint őrölt koriander, őrölt fahéj és zellersó (utóbbi opcionális)
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál (nád)cukor (vagy xilit)
1 evőkanál almaecet, vagy balzsamecet

Elkészítés:


A paradicsomokat vízszintesen félbe vágom és tepsire sorakoztatom. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát darabolom és mindet a paradicsomokra szórom.
A tepsibe halmozott zöldségeket vékonyan meglocsolom olíva olajjal, tekerek rájuk borsot, majd a 180 fokra előmelegített sütőben jó egy órát sütöm (ha kezd karamellizálódni, már jó).
A tepsi tartalmát leturmixolom (robotgépbe, blenderbe téve, vagy botmixerrel), majd szűrőbe öntöm és merőkanál segítségével átpasszírozom egy lábasba, hogy a szűrőben csak a (nagyjából száraz) paradicsom magok és héjak maradjanak.
A paradicsomszósz már így is kellően sűrű és igen finom, de most jön a fűszerezés: sóval, további őrölt borssal, némi zellersóval, pici őrölt fahéjjal és korianderrel (legutóbb még őrölt római köményt is tettem bele), egy evőkanál alma/vagy balzsamecettel, meg ugyanannyi cukorral vagy édesítőszerrel (hogy a paradicsom vadságát elvegyük).
Sűrűn kevergetve (vigyázat, bugyog!) felforralom, majd sterilizált* üvegekbe teszem, lezárom, fejtetőre állítom pár percig, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni, utána irány a kamrapolc.

Trükkök, tippek, praktikák:


*az üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15- 20 percig. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.
Minden évben főzök ketchupot, paradicsomos tésztaszószt. Néha ipari mennyiségű paradicsomléből. Tavaly már bográcsban nyomtuk ÉP-vel, mert abban gyorsabban felforrt és mivel nagy a párolgási felület, gyorsabban is sűrűsödött, de MOST találtam meg a tuti módszert, amivel kevesebb paradicsomból (ahogy a kertben érik), a lehető legkevesebb munkával isteni ízű, jó sűrű ketchupot lehet készíteni és még a mosogatni való sem olyan sok, hogy hozzáfogni se legyen kedve az embernek.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
fokhagymás lepény
fokhagymás lepény

Keverjük össze egy tálban a kefirt a sóval, a cukorral és az ecetben felfuttatott szódabikarbónával, majd fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet, közben egy habverővel kavarg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Szoljanka leves
Szoljanka leves

A hagymát feldaraboljuk és kevés zsiradékon megpirítjuk, ezután jöhet a kockázott marhahús. Ha már kezd barnulni a hús, hozzáadhatjuk a sűrített paradicsomot. Pár perc elteltével p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Amerikai csokis keksz
Amerikai csokis keksz

Szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a szódabikarbónát, a sót, és tedd félre egy kicsit. Egy másik edényben keverd össze alaposan az előzőleg mikróban megolvasztott vajat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szendvics bálna
Szendvics bálna

A műanyag kiszúróval szúrjuk ki a kenyeret, a felvágottat és a sajtot is .Díszítsük ízlés szerint zöldséggel, majonézzel, mustárral...

Elkészítési idő: 10 p
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk