Családireceptkönyv.hu

Kombe (töltött kenyér)


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A tésztához:
60 dkg liszt (ez nekem 70 dkg lett, mert túl ragadós volt a tészta), 100 ml víz,
2,5 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
350 ml tej,
1 kávéskanál só

A kenéshez:

10 dkg vaj, 5 evőkanál olaj,

A töltelék: Amit én tettem bele:

330 g tejföl, 1 kisebb fej lilahagyma, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg házi kolbász, 10 dkg gépsonka, ( A 20 dkg felvágott mindenképpen kell bele, az már mindegy milyen arányban vagy mi kerül bele.)

Tetejére kenéshez:

1 db tojás
1 marék magkeverék

Elkészítés:


Langyos vízbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 15-20 percre félretesszük, míg felfut.
Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk. Nekem felvett még 10 dkg lisztet a tészta (így én 70 dkg lisztet használtam hozzá), így is elég lágy tészta maradt.
A vajat megolvasszuk, hozzáadjuk az olajat összekeverjük és félretesszük.
A töltelék hozzávalóit mind apróra vágjuk és összekeverjük a tejföllel.
A tésztát 3 részre osztjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot, én 40*47 cm méretűre nyújtottam.
Megkenjük a vaj-olaj keverék felével.
Kinyújtjuk a második lapot is, próbáljuk ugyanakkorára, mint az elsőt és a vajas lapra fektetjük.
Erre tesszük az összes tölteléket, szépen elkenjük rajta.
Majd betakarjuk a 3. kinyújtott lappal,amit megkenünk a maradék vaj-olaj keverékkel.
Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik felét behajtjuk a közepéig,majd a másik oldalát is behajtjuk a közepéig,ami után fentről is behajtjuk szintén a közepéig és alulról,felülről is behajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy alulra kerüljön a hajtott rész.
Én 35*25 cm-es tepsibe tettem, amit elsőre kissé nagynak gondoltam, de mire megsült pont tökéletes méretű volt neki.

(Mivel igen lágy a tészta és tele van töltelékkel én egyszerűen rátettem a tepsim, és a deszkával együtt megfordítottam, így simán a tepsi közepén landolt.)

Egy éles késsel bevágjuk, lehet pizza vágó is, de ne vágjuk át. Sok helyen így van vágva, de láttam török oldalon ahol kockákra vágták.
1 órára meleg helyre tesszük kelni.
Ha megkelt megkenjük a felvert tojással,és megszórjuk magkeverékkel, vagy csak simán szezámmaggal, lenmaggal, napraforgóval. (ki mivel szereti) 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ha gyorsan pirulna a teteje vagy tegyünk, rá egy alufóliát vagy csak tekerjük kicsit lejjebb a sütőnket.


Trükkök, tippek, praktikák:


Olyan, mint egy nagyon finom töltött kenyér, ami ha kihűlt lapokra szét lehet szedni.

Ebbe a receptben a facebookba akadtam bele, sorra repültek a fotók elém. De nem csak magyar oldalakon, hanem számos külföldi blogon is olvasható. Hónapok óta szemeztünk vele, most én is elkészítettem. A töltelék mindenhol más, ez is olyan ki mit szeret, talál otthon a hűtőben. Olvastam olyan török blogot ahol ezt a receptet (ugyanez szóról szóra) nem 3, hanem 6 részre osztották, tették egymásra ugyanígy, annyi különbséggel kerek lappá nyújtotta és egy pizza sütőben sütötte meg hajtogatás nélkül. De a végeredmény ugyanez a szép leveles töltött kenyér lett. A töltelékkel érdemes variálni, nálunk legközelebb kap kukoricát és reszelt sajtot is. De el lehet készíteni az édes változatát is. Érdemes mert nagyon jó a tésztája.

http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/kombe/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almás palacsinta
Almás palacsinta

A tojásokat kikevertem a cukorral, hozzáadtam a tejet, az olvasztott vajat, a sót. A lisztet kisebb adagokba hozzáadva kézi habverővel simára dolgoztam. A normál palacsinta tésztá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mascarponés-csirkés tészta
Mascarponés-csirkés tészta

A tésztát, bő vízben megfőzzük. Egy serpenyőbe olívaolajat hevítünk és megpirítjuk rajta a koktélparadicsomokat, mjd félretesszük őket. A serpenyőben visszamaradt olívaolajra tessz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Osztrák sajtos nokedli
Avatar Lewis Windy Kedvelnék
Osztrák sajtos nokedli

Egy nagyobb tálban keverd össze a tojást, a szódavizet és a tejet, majd add hozzá a lisztet, egy teáskanál sót és a borsot. Fakanállal jól dolgozd össze a tésztát. Ne keverd túl so...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Egy edényes brokkolis tészta
Egy edényes brokkolis tészta

A tésztát főzzük 6 percig, majd hozzáadjuk a brokkolit és együtt is főzzük 3 percig, leszűrjük, alacsonyra vesszük a hőfokot és hozzáadjuk a paradicsomot, együtt főzzük 2 percig, b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk