menu

Családireceptkönyv.hu

Kürtőskalács recept


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
2 dkg élesztő
1 kockacukor
fél l langyos tej
4 kanál por­cukror
1 teljes kávéskanál só
2 egész tojás
10 dkg vaj
10 dkg zsír

Vagy Limarától:
50 dkg finomliszt
1 mk. só
3 ek. cukor
1 tojás
3 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:


1 kg liszthez kovászt készítünk: 2 dkg élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben felfuttatunk. Ha megkelt fél l langyos tejhez veszünk 4 kanál por­cukrot, 1 teljes kávéskanál sót, 2 egész tojást, 10 dkg vajat és 10 dkg zsírt. A kalácstésztánál valamivel keményebbre dagaszt­juk.

Meglisztezve, letakarva kelni hagyjuk, de nem túl lágyra. Nyújtótáblán 1 és fél méter hosszú, ujjnyi vastagságú csíkot sodrunk a tésztából, azután a kürtőskalács formára feltekerjük oly ké­ppen, hogy azt teljesen elfedje, kissé meglapítjuk, majd parázs felett sütjük.

Állandóan forgatva vajjal vagy zsírral locsoljuk, tojással bekenjük és megszórjuk forrázott, darált mandulával vagy dióval.

Lehet sütőben is készíteni, ha van hozzávaló for­mánk ; a formának a tormareszelőnél hosszabbnak és vastagabbnak kell lennie. A formát megkenjük vajjal vagy zsírral, az ujjnyi vastag szeleteket laposra nyomkodjuk és a formára rakjuk. Jól rányomjuk, zsírral vagy vajjal megkenjük, sütőbe tesszük és még párszor meglocsoljuk, tojással megkenjük és cukros mandu­lával beszórva, pirosra sütjük.

Limaráé:

Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát. A vaj kivételével az összes hozzávalót az üstbe mértem, elindítottam a dagasztás programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az olvasztott vajat. Megvártam míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a gépet és 30 percig hagytam pihenni a tésztát.
Ezalatt előkészítettem a "sütőformákat" . A papírtörlő gurigákat már jó ideje gyűjtögetem erre a célra, az ötlet ha jól emlékszem Terikétől származik.Becsomagoltam őket alufóliával, 6 db kellett ennyi tésztához. Megolvasztottam 5 dkg vajat és egy ecsettel bekentem a fóliázott hengereket.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam.
Feltekertem őket a hengerekre, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük.
Ezután a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések.
Egy tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal lekentem a tésztákat és megforgattam a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, egyszerre csak hármat, hogy bőven maradjon hely közöttük.
A sütőt ezalatt grill fokozaton felmelegítettem. A középső rácsra toltam a tepsit. 2 perc után fordítottam kicsit a tésztákon, 2 perc múlva megint és megint. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött. Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor. Amikor kivettem a sütőből talpára állítottam a hengereket, 2 percig hagytam pihenni. Utána könnyen ki lehetett húzni a gurigákat. Ilyenkor még a karamell kicsit olvadt, ismét meg lehet forgatni kristálycukorban, akár ízesítettben is (dió, fahéj, vanília), de én nem szeretem rajta azt a plusz réteget ezért el is hagytam.Könnyű, puha tészta, ropogós karamell réteg, szinte tökéletes lett. A bódékban árusított kürtőskaláccsal simán felveszi a versenyt.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egyszerűbb, ha sörösdobozt tekertek alufóliába, majd arra tekeritek a tésztát, majd hempergetitek vaníliás cukorba a rudakat, állítva lehet sütni, nálunk nagyon bevált!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar receptek   édesség   rólam 2015. január 22. írta: Nó
receptek édesség rólam 2015. január 22. írta: Nó

Az élesztőt a tejben 1 tk. cukorral felfuttatjuk. (Ha még nem csináltunk ilyet: a langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük a cukorral, pár percet várunk, és elkezd ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Aranygaluska vanília sodóval
Aranygaluska vanília sodóval

A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Morva kalács
Morva kalács

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA
NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA

Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zaděl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk