menu

Családireceptkönyv.hu

Leveles tészta


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


500 gramm liszt - jobb lesz, ha ebből 150 gramm rétesliszt
egy púpozott teáskanál só (10 gramm)
3 evőkanál cukor (50 gramm)
250 ml teljes tej
25 gramm friss élesztő vagy egy zacskó száraz
A hajtogatáshoz:

275 gramm jó minőségű, hideg vaj

Elkészítés:


Első lépés - a kelt tészta összeállítása

A tejet egy bögrében meglangyosítom, belekeverem az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba, vagy ha van, a dagasztó üstjébe teszem, hozzáadom a cukrot és a sót, elkeverem. A liszthez adom a langyos, élesztős tejet, és kézzel vagy géppel sima felületű tésztát dagasztok belőle. A tálat zacskóba húzom, és langyos helyre, például a lekapcsolt sütőbe teszem egy órára.

Második lépés - megkelt a tészta

Amikor a tészta a kétszeresére kelt, kinyomkodom belőle a levegőt. Újra a zacskóba borítom a tálat, és a hűtőbe teszem körülbelül 4 órára vagy egy éjszakára.

Harmadik lépés - a vaj tésztába csomagolása

Amikor letelt a hűtőben kelesztés ideje, előveszem a tésztát, és kinyújtom úgy, hogy a lapnak négy irányban négy füle legyen.
Előveszem a hűtőből a vajat, és a deszkán, a sodrófa segítségével körülbelül egy centiméter vastagságúra ütögetem. Ezt a vajlapot helyezem a kinyújtott tészta közepére.
A négy fület négy oldalról ráhajtom, becsomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem.

Negyedik lépés - az első hajtogatás

A tésztát kiveszem a hűtőből, lisztezett deszkán vékony téglalapot nyújtok belőle.
A téglalapot felülről lehajtom a tészta feléig, majd alulról is felhajtom úgy, hogy a szélek éppen középen találkozzanak. Az így kapott dupla tésztarétegeket egymásra hajtom. Becsomagolom, és a hűtőbe teszem fél órára.

Ötödik lépés - a második hajtogatás

A tésztát előveszem a hűtőből, és újra vékony téglalappá nyújtom, majd a negyedik lépésben leírt hajtogatást megismétlem.
Újabb fél órára behűtöm.

Hatodik lépés - a harmadik hajtogatás
Újra megismétlem a nyújtás, hajtogatás folyamatát, megint fél órára a hűtőbe teszem a tésztát.

Hetedik lépés - a kész tészta felhasználása

Mivel ez egy viszonylag nagy adag tészta, az egyik feléből süteményt formáztam, a másikat vékony téglalappá nyújtottam, egy sütőpapírra fektettem, a sütőpapírt feltekertem, majd az egészet a fagyasztóba tettem. Amikor aztán fel akartam használni, éppen úgy jártam el vele, ahogy a bolti leveles tésztával szokás: egy órával formázás előtt elővettem, és szobahőmérsékleten hagytam kiengedni.

Trükkök, tippek, praktikák:


A legegyszerűbb leveles tésztás sütemények:

A kinyújtott tésztát lekenem egy felvert tojással, vastagon megszórom reszelt sajttal, majd csíkokra vágom, és minden csíkon csavarok egyet. 200 fokon aranyszínűre sütöm.
A kinyújtott tésztából négyzeteket vágok, a négyzetek közepére egy kocka csokoládét, egy kanál mogyorókrémet vagy egy kanálka szilvalekvárt teszek, az átellenes sarkokat összeillesztem, a széleket letapasztom. Lekenem egy felvert tojással, és 200 fokon aranyszínűre sütöm.

http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20170114-hajtogatott-leveles-teszta-hazilag-lepesrol-lepesre.html
Kakaós csiga

Csináltam már kelt és csokis-kelt csigát is korábban, de azért az igazi leveles tésztából kell, hogy készüljön. Az összeállítás egyszerű, körülbelül tíz perc, és ugyanennyi sütési idő, ha kész tészta van a hűtőmben, az egész művelet húsz perc alatt megvan.
Alapanyagok:

a fenti recept alapján elkészült tésztamennyiség fele
100 gramm vaj
3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 púpos evőkanál cukor

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, vagy ha tekercsben tettem el, egyszerűen kiterítem. A tészta teljes felületét megkenem puha, szobahőmérsékletű vajjal. (A hideg vaj nem jó, mert nem kenhető, az olvasztott szintén nem felel meg, mert lefolyik a tésztáról.)
Az egész tészta felületét egyenletesen megszórom a kakaóporral, majd a porcukorral. Szorosan feltekerem, és ujjnyi csíkokat vágok le belőle.
Az így kapott csigákat sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, egymástól néhány centi távolságra. Ha a sütő felmelegedett, betolom a tepsit, és körülbelül tíz perc alatt kisütöm a csigákat.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyurkó
Krumpliprósza (zalai)
Krumpliprósza (zalai)

A nyers krumplit megtisztítjuk, és lereszeljük(aprítóval is lehet). A kefirt és a tejfölt hozzákeverjük, nehogy a krumpli megbarnuljon, 2 kék kanál vegetát hozzáteszünk. Kevés szód...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Burgonyaperec
Burgonyaperec

A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és 1 evőkanál sóval megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet és átnyomjuk burgonyanyomón. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután hozzáadjuk a tojás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Serpenyős pizza
Serpenyős pizza

Serpenyőbe öntöm, feltétet rápakolom, fedő alatt pici lángon 10-15 perc alatt megsütöm.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar színes tészta
színes tészta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk