500 gramm liszt - jobb lesz, ha ebből 150 gramm rétesliszt
egy púpozott teáskanál só (10 gramm)
3 evőkanál cukor (50 gramm)
250 ml teljes tej
25 gramm friss élesztő vagy egy zacskó száraz
A hajtogatáshoz:
275 gramm jó minőségű, hideg vaj
Első lépés - a kelt tészta összeállítása
A tejet egy bögrében meglangyosítom, belekeverem az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba, vagy ha van, a dagasztó üstjébe teszem, hozzáadom a cukrot és a sót, elkeverem. A liszthez adom a langyos, élesztős tejet, és kézzel vagy géppel sima felületű tésztát dagasztok belőle. A tálat zacskóba húzom, és langyos helyre, például a lekapcsolt sütőbe teszem egy órára.
Második lépés - megkelt a tészta
Amikor a tészta a kétszeresére kelt, kinyomkodom belőle a levegőt. Újra a zacskóba borítom a tálat, és a hűtőbe teszem körülbelül 4 órára vagy egy éjszakára.
Harmadik lépés - a vaj tésztába csomagolása
Amikor letelt a hűtőben kelesztés ideje, előveszem a tésztát, és kinyújtom úgy, hogy a lapnak négy irányban négy füle legyen.
Előveszem a hűtőből a vajat, és a deszkán, a sodrófa segítségével körülbelül egy centiméter vastagságúra ütögetem. Ezt a vajlapot helyezem a kinyújtott tészta közepére.
A négy fület négy oldalról ráhajtom, becsomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem.
Negyedik lépés - az első hajtogatás
A tésztát kiveszem a hűtőből, lisztezett deszkán vékony téglalapot nyújtok belőle.
A téglalapot felülről lehajtom a tészta feléig, majd alulról is felhajtom úgy, hogy a szélek éppen középen találkozzanak. Az így kapott dupla tésztarétegeket egymásra hajtom. Becsomagolom, és a hűtőbe teszem fél órára.
Ötödik lépés - a második hajtogatás
A tésztát előveszem a hűtőből, és újra vékony téglalappá nyújtom, majd a negyedik lépésben leírt hajtogatást megismétlem.
Újabb fél órára behűtöm.
Hatodik lépés - a harmadik hajtogatás
Újra megismétlem a nyújtás, hajtogatás folyamatát, megint fél órára a hűtőbe teszem a tésztát.
Hetedik lépés - a kész tészta felhasználása
Mivel ez egy viszonylag nagy adag tészta, az egyik feléből süteményt formáztam, a másikat vékony téglalappá nyújtottam, egy sütőpapírra fektettem, a sütőpapírt feltekertem, majd az egészet a fagyasztóba tettem. Amikor aztán fel akartam használni, éppen úgy jártam el vele, ahogy a bolti leveles tésztával szokás: egy órával formázás előtt elővettem, és szobahőmérsékleten hagytam kiengedni.
A legegyszerűbb leveles tésztás sütemények:
A kinyújtott tésztát lekenem egy felvert tojással, vastagon megszórom reszelt sajttal, majd csíkokra vágom, és minden csíkon csavarok egyet. 200 fokon aranyszínűre sütöm.
A kinyújtott tésztából négyzeteket vágok, a négyzetek közepére egy kocka csokoládét, egy kanál mogyorókrémet vagy egy kanálka szilvalekvárt teszek, az átellenes sarkokat összeillesztem, a széleket letapasztom. Lekenem egy felvert tojással, és 200 fokon aranyszínűre sütöm.
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20170114-hajtogatott-leveles-teszta-hazilag-lepesrol-lepesre.html
Kakaós csiga
Csináltam már kelt és csokis-kelt csigát is korábban, de azért az igazi leveles tésztából kell, hogy készüljön. Az összeállítás egyszerű, körülbelül tíz perc, és ugyanennyi sütési idő, ha kész tészta van a hűtőmben, az egész művelet húsz perc alatt megvan.
Alapanyagok:
a fenti recept alapján elkészült tésztamennyiség fele
100 gramm vaj
3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 púpos evőkanál cukor
A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, vagy ha tekercsben tettem el, egyszerűen kiterítem. A tészta teljes felületét megkenem puha, szobahőmérsékletű vajjal. (A hideg vaj nem jó, mert nem kenhető, az olvasztott szintén nem felel meg, mert lefolyik a tésztáról.)
Az egész tészta felületét egyenletesen megszórom a kakaóporral, majd a porcukorral. Szorosan feltekerem, és ujjnyi csíkokat vágok le belőle.
Az így kapott csigákat sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, egymástól néhány centi távolságra. Ha a sütő felmelegedett, betolom a tepsit, és körülbelül tíz perc alatt kisütöm a csigákat.
A tésztát bő, forró, sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. Amíg a tészta fő, az avokádót megmossuk, félbevágjuk, kikanalazzuk a húsát....
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA sonkát és a hagymát apró kockákra vágjuk. Majd a forró vajban megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, további 1 percig forrósítjuk, majd felöntjük a levessel és tejszínnel....
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűGyúrunk a lisztből nem nagyon kemény tésztát, vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét tojásfehérjével bekenjük, és a lekvárból kis halmokat rakunk reá 3 cm távolságban, a tészta másik...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűNUDLI Nudli a nagy kedvenc, meg a szilvás gombóc és a túrós, mindig az ami éppen előttem van! Prézlivel vagy mákkal szórva, töltve vagy sem…mindegy csak jó sok legyen. Most...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű