300 g liszt
300 g vaj
fél citrom leve, vagy kanál ecet
3 kanál fehérbor
víz
A leveles vajas tészták készítése homlokegyenest különbözik a kelt tészták készítésétől. A kelt tésztákat meleg helyen kell összeállani és a legkisebb huzattól is féltve kell óvni. Ezzel szemben a leveles vajas tészta készítéséhez feltétlenül hűvös helyre van szükségünk és még attól is óvakodnunk kell, hogy a tésztához meleg kezünkkel nyúljunk hozzá. Lehetőleg mindent a nyújtófával intézzünk el. Ne lisztezzük a tésztát feleslegesen, de ha ez elkerülhetetlen nyeles kefével, vagy puha ecsettel állandóan seperjük le róla a lisztet. Hajtogatás után pihentessük a tésztát hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben és csak akkor nyújtsuk ki ha a tészta a hidegben megkeményedett. A vajastésztát rendszerint egyenlő súlyú lisztből és vajból készítjük. Mind a lisztből mind a vajból vegyünk el egy tized részt és azt dolgozzuk össze a másikkal. Ha tehát a leveles vajas tésztát 300 g lisztből és 300 g vajból készítjük, a lisztből elveszünk 30 g-t és beledolgozzuk a vajba, a vajból elvett 30 g-t pedig elmorzsoljuk a liszttel. Most pedig lássunk neki a vajas tészta elkészítésének.
300 g lisztből elveszünk 30 g-t és beledolgozzuk a 300 g vajba, amelyből előzőleg szintén elvettünk 30 g-t. A lisztet jól eldolgozzuk a vajjal, és lapos kockákat formálunk belőle, amelyet hideg helyre teszünk pihenni. A 30 g vajat elmorzsoljuk a liszttel és fél citrom levével, vagy 1 evőkanál ecettel, 3 kanál fehérborral, továbbá megfelelő mennyiségű vízzel keményebb rétestésztát gyúrunk belőle, amelyet addig dolgozunk, közben a deszkához csapkodva, amíg teljesen sima és selymes fényű lesz. Ezt a tésztát is pihentetjük hűvös helyen 20-30 percig. Akkor a tésztát gyúródeszkán négyzet alakúra kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajkockát és a tésztát előbb alulról felfele, azután felülről lefelé, majd jobbról balra és balról jobbra ráhajtjuk, ügyelvén arra, hogy a tészta lisztes ne legyen. Innen kezdve már csak egyetlen tésztával van dolgunk. A tésztába csomagolt vajat ugyanis már egy tésztának tekintjük. Ezt a nyújtófával előbb laposra ütögetjük, majd kb 40 cm hosszú és 25 cm széles téglalapot nyújtunk belőle. A téglalap egyik harmadát ráhajtjuk, a középső harmadra és erre a harmadik harmadot úgy hajtjuk rá, hogy a másik kettőt teljesen eltakarja, 20 percnyi pihentetés után ugyanolyan téglalapot nyújtunk belőle, mint az előbb, csakhogy most úgy hajtjuk össze, hogy a két széle a közepén találkozzék, azután a tésztát a találkozási vonal mentén úgy hajtjuk össze mint egy könyvet. Még kétszer hajtogatjuk ugyanígy, a 20 perces pihentetés szigorú betartásával. A tésztát az utolsó hajtogatás után megint 20 percig pihentetjük és felhasználás előtt 2-3 mm vastagra kinyújtva nagyon forró sütőben megsütjük. Sütés előtt tojással is megkenhetjük, azonban vigyázzunk, hogy a tojás a tészta oldalán le ne csorogjon, mert akkor nem levelezik.
18 db kis fánkocska sült belőle... Langyos cukros tejbe morzsolom az élesztőt, meleg helyen felfuttatom. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáadom az olvasztott vajat, tojá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA száraz tésztát leforrázzuk forró vízzel, és félretesszük állni kb. 20 percre. A zöldségeket vékonyra felszeleteljük, majd hosszú csíkokra aprítjuk. A fokhagymát megreszeljük....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűFentieket egy mély edénybe tettem és gépi habverővel habosítottam. Kókuszzsírt olvasztottam egy serpenyőben és a fenti mennyiségből 3 db palacsintát sütöttem. Szépen fordítható. N...
Elkészítési idő: pár perc Nehézség: Könnyű1. lépés Tegyünk föl sós vizet forrni a gnocchinak. A szósz elkészítése közben főzzük meg a tasakon javasoltak alapján. 2. lépés Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk szeletekre. 2...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű