Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Méteres kalács


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 1 méter
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához:
6 tojás
25 dkg porcukor
1 dl olaj
1 dl meleg víz
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 ek kakaópor
Vaj+liszt a formához

A krémhez:
2 főzni való puncspuding
8 dl tej
4 ek cukor
15 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 ek rum

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
Fél dl olaj

Elkészítés:


A krémhez a pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 7 dl-t forralni kezdjük. Hozzáöntjük a pudingos keveréket, a cukrot is hozzákeverjük, közepes lángon kevergetve besűrítjük. Lefedve félretesszük hűlni. Addig a vajat simára keverjük a rummal és a porcukorral, végül a teljesen kihűlt pudinggal

A hat tojás sárgáját robotgéppel verni kezdjük a porcukorral. Folyamatosan hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet, alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, ezzel is simára keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.

2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, az egyikbe majdnem a tetejéig (2 cm maradjon) töltjük a tésztát. A maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, beleöntjük a másik formába. 170 fokon készre sütjük (tűpróba).

Kivéve rácson kihűtjük, csak teljesen lehűlt tésztával dolgozunk.

Az tésztát vájatonként felszeleteljük, a krémmel legalább 1,5 cm vastagon megkenve, színenként felváltva egy nagy deszkára egymás után sorakoztatjuk, majd alul-felül a hézagokat is kitöltjük a krémmel. Érdemes előtte nagyjából kimérni, hogy mekkora lesz a kalács, nehogy lelógjon.
Végül a csokit óvatosan összeolvasztjuk az olajjal. Először óvatosan, ecsettel „rápacsmagoljuk” a csokit, mikor megkötött, akkor már szépen kanállal meg is csorgatjuk. Pár órát hagyjuk állni (nem szárad kis, a csoki megvédi), átlósan szeletelve kínáljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Kókuszos - grízes kocka
Kókuszos - grízes kocka

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük a tojásokat a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport. A tész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Mese almás pite
Mese almás pite

Az almát megpucoljuk, lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, fahéjjal és ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd félretesszük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. (I...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kata
Váncza-féle mágnás dióspite
Váncza-féle mágnás dióspite

A tésztához a lisztet összevegyítjük a sütőporral, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Kb. az 1/4 részét félreteszük, a nagyobb részt szép vékonyra nyújtjuk és sütő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kekszes répaszelet
Kekszes répaszelet

A répát apró karikákra vágjuk, felöntjük annyi vizzel hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ezután leszűrjük és egy botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a cukrot, a sót, a narancs kif...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk