A tésztához:
6 tojás
25 dkg porcukor
1 dl olaj
1 dl meleg víz
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 ek kakaópor
Vaj+liszt a formához
A krémhez:
2 főzni való puncspuding
8 dl tej
4 ek cukor
15 dkg porcukor
25 dkg vaj
4 ek rum
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
Fél dl olaj
A krémhez a pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 7 dl-t forralni kezdjük. Hozzáöntjük a pudingos keveréket, a cukrot is hozzákeverjük, közepes lángon kevergetve besűrítjük. Lefedve félretesszük hűlni. Addig a vajat simára keverjük a rummal és a porcukorral, végül a teljesen kihűlt pudinggal
A hat tojás sárgáját robotgéppel verni kezdjük a porcukorral. Folyamatosan hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet, alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, ezzel is simára keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.
2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, az egyikbe majdnem a tetejéig (2 cm maradjon) töltjük a tésztát. A maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, beleöntjük a másik formába. 170 fokon készre sütjük (tűpróba).
Kivéve rácson kihűtjük, csak teljesen lehűlt tésztával dolgozunk.
Az tésztát vájatonként felszeleteljük, a krémmel legalább 1,5 cm vastagon megkenve, színenként felváltva egy nagy deszkára egymás után sorakoztatjuk, majd alul-felül a hézagokat is kitöltjük a krémmel. Érdemes előtte nagyjából kimérni, hogy mekkora lesz a kalács, nehogy lelógjon.
Végül a csokit óvatosan összeolvasztjuk az olajjal. Először óvatosan, ecsettel „rápacsmagoljuk” a csokit, mikor megkötött, akkor már szépen kanállal meg is csorgatjuk. Pár órát hagyjuk állni (nem szárad kis, a csoki megvédi), átlósan szeletelve kínáljuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük a tojásokat a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport. A tész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát megpucoljuk, lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, fahéjjal és ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd félretesszük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. (I...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztához a lisztet összevegyítjük a sütőporral, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. Kb. az 1/4 részét félreteszük, a nagyobb részt szép vékonyra nyújtjuk és sütő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA répát apró karikákra vágjuk, felöntjük annyi vizzel hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ezután leszűrjük és egy botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a cukrot, a sót, a narancs kif...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű