Porhozzávalók: • 65 dkg liszt, • 1 cs. Kotányi mézes sütemény fűszerkeverék, •
másfél teáskanál szódabikarbóna Ezeket összekeverjük, majd belekeverünk még 15 dkg porcukrot,
1 citrom és egy narancs reszelt héját. (citrom és narancs elhagyható)
2 tojást habosra keverünk 35 dkg mézzel (akác a legjobb, de virágméz is megteszi),
majd hozzáadunk 4 evőkanál olajat és 3 evőkanál vizet.
A két edény tartalmát összekeverjük, jól összegyúrjuk, és zárható műanyag edényben
(vagy konyharuhával letakarva) reggelig a hűtőben pihentetjük. Másnap lisztes deszkára borítjuk,
újra átgyúrjuk, ha nagyon puha a tészta még adhatunk lisztet hozzá. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk
a kívánt formákat, majd sütés előtt a tepsiben egész tojással megkenjük. Csak néhány percig sütjük.
Írómáz receptje díszítéshez:
1 tojásfehérje, 18-25 dkg porcukor (a tojás méretétől függ), 8 csepp ecet
A tojásfehérjét géppel felverjük, amikor habos kanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot
és simára keverjük. Végén belekeverjük az ecetet (ecet helyett a citromlé is jó)
Zacskóba szedjük (2-3 külön zacsiba), pici lyukat vágunk a csücskére és lehet díszíteni.
A tészta felpúposodását a hosszas gyúrással lehet elkerülni. Jól ki kell dolgozni. Sütés előtt csak tejjel, tejszínnel kenem le. A fedőmázat is zacskóval viszem fel (nagyobb lyuk kell rá), de előbb vastagabb vonallal kontúrozok, így nem folyik túl a mintán.
Az összes hozzávaló szobahőmérsékletű legyen! A vajat a porcukorral robotgéppel alaposan ki kell habosítani, hogy nagy térfogatú és megfelelő lágyságú legyen! Amikor elkészül a t...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet és a porcukrot szitáljuk egy nagyobb tálba, majd adjunk hozzá egy csipet só és a kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat. A tésztakeverő karral 3-4 percig keverjük, amíg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat megolvasztjuk a mézzel, de nem kell forralni, csak a a vaj olvadjon fel. Ebbe belekeverjük a porcukrot, majd ha mézes rész nem meleg a tojást is. A lisztet, szódabikarb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót aprítógépbe tesszük és összekeverjük. Kb. 20-30 percre hűtőbe tesszük, majd a masszából vizes kézzel golyókat formázunk (nekem 9 db lett), kilapítjuk és előmel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű