A tésztához:
6 deci rétes liszt,,a gútai lisztet használom rétestésztára, leg jobb a tartása, Mo-in is kapható boltokban,,,
1 tojás
pici só
langyos víz, 1 evo kanál ecet, diónyi zsír vagy 1 kanál étolaj a tésztába
1,5 deci olaj
A töltelékhez:
Túrókrém hozzávalók:
1 kiló túró
kristály cukor ízlés szerint
2 tojás sárgája
2 vaníliás cukor
2-3 ek tejföl
10 dkg mazsolaszőlő
7 decis ü sárgabarack kompót,,,ilyenkor lehet friss barack
Meggyes-darás töltelékhez:
3-4 deci búzadarát megpirítok étolajon pici sóval, mikor már szépen meg barnul a dara felöntöm annyi lecsepegett meggylével amennyi a búzadara és pár percre takaréklángon fedő alatt hagyom puhulni mint pl. a rizst. Hagyom kihűlni s majd rá szórom a kinyújtott tésztára, megszórom meggyel és kristály cukorral (olaj már nem kell bele mert a dara olajon sült) összetekerem és mehet a tepsibe. A tetejét meg kenem vékonyan étolajjal és lehet sütni.
Lisztet a tojással és sóval langyos vízzel jól kidolgozom, úgy hogy a tészta már ne ragadjon a tálhoz és a kezemhez sem, ez kb. 10 perc . A tészta közepes keménységű legyen. Az asztalra elkészítem az asztalterítőt amin fogom nyújtani a rétes tésztát, belisztezem és a terítő közepére teszem a rétes tésztát, betakarom a terítővel s hagyom kb. 20 percet pihenni.
Következik a nyújtás,,,az egész terítőt beszórom lisztel . A tészta tetejét bekenem olajjal s lisztezett kézzel szépen húzogatom a tésztát majd alá nyúlok a tésztának s szépen, lassan nyújtom alulról egész az asztal széléig de az sem baj ha a tészta lenyúlik az asztalról. A tészta legszélét ami picit vastagabb levágom körbe,,,járok az asztal körül,,,s mehet bele a töltelék.
Ez az adag nagy gáztepsire való 30x40. A túrókrémhez valókat összekeverem .
A kinyújtott rétestésztára rákanalazom a túrókrémet és 5-6 ek olajat de csak a tészta felére,,,ez azért fontos, hogyha megszórnád az egész tésztát könnyebben szétszakadna a tészta mikor rakod be a tepsibe! . Az olaj arra a részre is megy ahol nincs krém így nem ragad össze a tészta és leveles lesz,,,s rá rakom a lecsepegtetett kockákra metélt barackot.
Megfogom a terítőt s ráhajtom a tésztára amin már ott van a töltelék. A terítőt szépen emelem s így csavarom össze a rétest. Az összetekert rétest én S alakba szoktam összehajtani s egyben teszem a kiolajozott tepsibe de el is lehet vágni 3 vagy 4 darabra s úgy belerakni a tepsibe. A tetejét megkenem olajjal s előmelegített sütőbe sütöm 180-200 fokon kb. 40 percet. A rétestésztát bármilyen más töltelékkel is lehet tölteni,káposztás, meggyes-búzadarás,almás-mákos,cseresznyés-diós,tökös-mákos,stb.
Annyit változtattam rajta ami nagyon be vált hogy pl. ha meggyes-búzadarás rétest sütök azt fagyasztott meggyből készítem,,,1 nagy tepsibe jó egy kiló meggyet olvasztok ki úgy hogy meg szórom 3-4 e.k. porcukorral, át kevergetem,,,így a meggy szép színe is meg marad s az íze is finomabb s nem utolsó sorban a kiolvadt meggyet le szűröm és amikor meg pirítom a búzadarát olajon a meggy levével öntöm fel,,,pl.
ha 4-5 deci darát pirítok meg annyi deci meggy levével öntöm fel,,,sokkal finomabb így mintha vízzel engedném fel a búzadarát.
A cukrot világosbarnára pirítjuk, felengedjük a feketekávéval. Kihűtjük, majd összegyúrjuk a liszttel, a szalalkálival, a tojással és a zsírral. Három részre osztjuk. Közepes méret...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd felszeleteljük. Fél citrommal meglocsoljuk a szeleteket, majd annyi vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. 3 ek cukorral és 2 tk fahéjjal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat összegyúrjuk, golyókat formálunk. A közepébe egy szem magozott meggyet teszünk, kókuszreszelékben megforgatjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes